Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πάσχα στα μπαλκόνια μας και φέτος -Ο φόβος της διασποράς βάζει φρένο στις μετακινήσεις

Και αυτό το Πάσχα φαίνεται ότι θα το περάσουμε σε μπαλκόνια και αυλές, καθώς όλα δείχνουν ότι η προοπτική για δυνατότητα εκδρομής στο χωριό απομακρύνεται οριστικά. Οπως άλλωστε προανήγγειλε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε μεν η λύση για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο που διανύουμε, αλλά δεν βλέπει πιθανό να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Για να προσθέσει: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Στη συνάντηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Οπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δήλωσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται εκκλησιαστικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου τέθηκε το ενδεχόμενο φέτος το Πάσχα να ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» λίγο νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Yπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Η αναφορά Ιερωνύμου στους φόβους να μεταδοθεί ο ιός στα χωριά και ιδίως στα νησιά αποτυπώνει την ανησυχία των ειδικών για διασπορά της νόσου.

Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξαιτίας του κορωνοϊού παραμένει υψηλό, ενώ εκτιμούν ότι η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο. Ακόμη, διατυπώνονται φόβοι ότι μια μαζική έξοδος των Αθηναίων στα χωριά όχι μόνο θα επιβαρύνει τις περιοχές που θα καταλύσουν αλλά θα προκαλέσει «κλατάρισμα» στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν τις υποδομές του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα 19.4.21, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο ρεκόρ με 847 διασωληνωμένους, καθώς και 78 νεκρούς και 1.607 νέα κρούσματα.

Ολα αυτά οδηγούν την κυβέρνηση να καταλήγει στην απόφαση να μη ρισκάρει νέο πισωγύρισμα, για «λίγες ημέρες στο χωριό», πολλώ δε μάλλον όταν στις 10 Μαΐου θέλει να ανοίξουν σχολεία και εστίαση και στις 14 Μαΐου ο τουρισμός. Κατόπιν αυτών, φαίνεται ότι δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα. Μάλιστα, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το «όχι» είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωσή της.

Από την άλλη, η πολιτική διαχείριση ενός «όχι» στις μετακινήσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καλλιεργηθεί η σχετική προσδοκία.

Σημειώνεται πάντως ότι στο τραπέζι των προτάσεων είναι και το σενάριο των μετακινήσεων εντός του ίδιου νομού. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί και η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε «είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένειά μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα με την οικογένεια στο εξοχικό.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε. Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.
Πηγή: iefimerida.gr