Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Πέντε συμβουλές για να μη χωρίσετε εξαιτίας της καραντίνας

Η επιδημία του κορονοϊού και η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων μας έχει βάλει όλους σε καραντίνα στο σπίτι και αυτή είναι η πιο υπεύθυνη στάση που πρέπει να κρατήσουμε μέχρι νεωτέρας. Με 352 κρούσματα και 51 «απροσδιόριστης μετάδοσης», καλούμαστε να μείνουμε μακριά από τους συνανθρώπους μας, προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

www.news247.gr

Ο κορονοϊός όμως ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα των απανταχού σχέσεων. Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι αλλαγές θα φέρει στις εγχώριες σχέσεις, αλλά το παράδειγμα της Κίνας μιλάει με στοιχεία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των γραφείων μητρώων της χώρας, τα ποσοστά διαζυγίου έχουν αυξηθεί δραματικά μετά την καραντίνα. «Τα ζευγάρια περνούν πολύ χρόνο μαζί εξαιτίας της απομόνωσης. Πάνω από 300 ζευγάρια έχουν κλείσει ραντεβού για αίτηση διαζυγίου, από τις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Lu Shijun, o Διευθυντής του Μητρώου Γάμων στο Dazhou, την επαρχία Sichuan της νοτιοδυτικής Κίνας.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της Κίνας, όπως στη Xi’an της επαρχίας Shaanxi. «Από τότε που ανοίξαμε ξανά, την 1η Μαρτίου, έχουμε ραντεβού χωρίς προηγούμενο. Είναι, κατά μέσο όρο, 14 την ημέρα». Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι μιλάμε, κυρίως, για ζευγάρια αρκετά νεαρής ηλικίας, που οδηγούνται εκεί μετά από λογομαχίες για απλά και καθημερινά πράγματα. Δεν είναι και πολύ δύσκολο. Από εκεί που βλέπαμε ο ένας τον άλλο λίγες ώρες το βράδυ, μετά τη δουλειά, καλούμαστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να έχουμε από πριν οδηγίες χρήσεως για το πώς θα το κάνουμε αναίμακτα.

Η Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος και Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μας εξηγεί τι σημαίνει η καραντίνα για τις σχέσεις μας και γιατί μπορεί να φτάσουμε ακόμα και στον χωρισμό. «Η απομόνωση λόγω καραντίνας, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική περίοδο αναδιοργάνωσης του εαυτού μας και της σχέσης μας. Είναι μια δοκιμασία που όλοι θα περάσουμε και μια εξαίρετη συνθήκη να αναδυθούν τα δυναμικά που έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ του ζευγαριού».

«Αυτό κάνουν οι μικροί χώροι. Κάνουν το όποιο ζήτημα στην επικοινωνία να φαντάζει ακόμη μεγαλύτερο. Κάποιες σχέσεις θα βγουν πολύ πιο δυνατές, και θα επιβιώσουν έναντι κάποιων άλλων που θα βάλουν οριστικό «λουκέτο». Αλλά πιστέψτε με, οι τελευταίες είναι και αυτές που ποτέ δεν έπρεπε να είναι εκεί. Απλώς η απομόνωση και η «στενότητα» έφερε στην επιφάνεια κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα σκεπαζόταν». Εφόσον όμως, δεν είναι όλες οι σχέσεις στα πρόθυρα του χωρισμού (με ουσιαστικά αίτια), η ειδικός μας δίνει 5 σωτήριες συμβουλές για το πώς να τον αποτρέψουμε και πώς να κάνουμε τη συμβίωσή μας πιο λειτουργική.

Προσωπικός χώρος

Πρώτον, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας κάποιος προσωπικός χώρος. Είναι απαραίτητος, ακόμη και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Έτσι το άτομο αισθάνεται την ασφάλεια του μαζί, αλλά και την ατομικότητα του εγώ.

Καταμερισμός υποχρεώσεων

Χρειάζεται να υπάρξει σαφής καταμερισμός των δουλειών του σπιτιού και των τυχόν μετακινήσεων εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, ο ένας καθαρίζει την κουζίνα, όσο ο άλλος, πηγαίνει σούπερ μάρκετ να φέρει τα απαραίτητα.

Ο ψύχραιμος παίρνει τις αποφάσεις

Αν το ζευγάρι δυσκολεύεται να καταλήξει αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα, χρειάζεται να οριστεί ο πιο ψύχραιμος, ώστε να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις αυτής της περιόδου. Είναι μία ενέργεια, η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη και ανακουφίζει και τα δυο μέλη του ζευγαριού.

Πέταμα αχρήστων

Ένα ξεκαθάρισμα αντικειμένων, καθώς και συνηθειών που επιβαρύνουν τον ζωτικό χώρο του ζευγαριού, είναι επίσης απαραίτητο. Τοξικές συνήθειες και συμπεριφορές έρχονται στο προσκήνιο, αναθεωρούνται, και γιατί όχι, αποβάλλονται.

Ευκαιρία για δημιουργικότητα

Καραντίνα επίσης σημαίνει περίοδος για να γίνουμε δημιουργικοί. Μαγείρεμα, επιτραπέζια παιχνίδια, μίνι κατασκευές, ζωγραφική, εργασία από το σπίτι. Δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν είτε σε ατομικό, είτε σε δυαδικό επίπεδο και θα μας κρατήσουν απασχολημένους ευχάριστα. Είμαστε εξάλλου τυχεροί, γιατί έχουμε στη διάθεσή μας online σειρές, ταινίες, βιβλία και προγράμματα εκγύμνασης.

«Πόσες και πόσες φορές ακούω πόσο λίγο χρόνο έχει ο άλλος σε ατομικό αλλά και δυαδικό επίπεδο. Να εκφραστεί, να μιλήσει, να ξεκουραστεί, να διαβάσει, να τεμπελιάσει και λίγο. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία. Και έτσι μένουμε σπίτι και (παρα)μένουμε μαζί».

Ευχαριστούμε τη Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγο και Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

www.smaroulakyriazidi.com