Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η 29η Σεπτεμβρίου κάθε έτους

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“«Καρδίην μή εσθίειν…» (Μην “τρως” την καρδιά σου) Πυθαγόρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθιερώθηκε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων παγκοσμίως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι καρδιακές νόσοι αντιπροσωπεύουν την κυριότερη αιτία θανάτου, καθώς κοστίζουν τη ζωή σε 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα παραμείνουν η κύρια αιτία θανάτου έως το 2030.

Η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προλάβει σε ποσοστό 80% τους πρόωρους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και παθήσεις της καρδιάς. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, ενώ για τον περιορισμό τους επιβάλλεται η αλλαγή τρόπου ζωής.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αξία της Μεσογειακής Δίαιτας στην πρόληψη των ΚΝ, με τους ειδικούς να συστήνουν στροφή στην εγκαταλελειμμένη παραδοσιακή μας διατροφή. Μεγάλο είναι και το όφελος από τη συστηματική φυσική άσκηση, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΚΝ κατά 30%. Τονίζεται επίσης, η αναγκαιότητα για έλεγχο της υπέρτασης και του διαβήτη, καταστάσεις οι οποίες επίσης σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες.

Μέτρα δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Διάφορες κουλτούρες που καλλιεργούνται σε ποικίλα κοινωνικά στρώματα ή εθνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερφαγία, δύσκολα διαφοροποιούνται εάν δε ληφθούν οργανωμένα μέτρα σε κοινωνικό και κρατικό επίπεδο. Η ενημέρωση των γονέων και των νέων, είναι επίσης σημαντική, καθώς από την παιδική ηλικία αρχίζει η διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

  1. Πόνος στο στήθος
  2. Δύσπνοια και επίμονος βήχας
  3. Ζαλάδα ή λιποθυμία
  4. Εντονη κόπωση ή υπνηλία
  5. Ναυτία και απώλεια όρεξης
  6. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός
  7. Εφίδρωση
  8. Αδυναμία
  9. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
  10. Ροχαλητό

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τακτική ιατρική εξέταση

Κάνουμε τακτικά εξετάσεις ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι για την υγεία μας.

Διακοπή καπνίσματος

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα ελαττώνεται σημαντικά στο ένα έτος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Στα 15 χρόνια ο κίνδυνος είναι όσο αυτός ενός μη καπνιστή.

Αθληση

Με τον τρόπο αυτό θα ελαττωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και θα ελεγχθεί το σωματικό βάρος, η υψηλή χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Υγιεινή Διατροφή

Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα και προμαγειρεμένα φαγητά που περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος, το αλάτι, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ. Εντάσσουμε στη διατροφή μας πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ελαχιστοποίηση άγχους

Ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε καλά

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Τα τελευταία χρόνια, σε αναπτυγμένες χώρες, η οποιαδήποτε μείωση των καρδιακών συμβάντων οφείλεται στις παραπάνω δράσεις. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη”.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής

Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος

Αν. Πρ/νος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Πρ/νος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης

Δημόσιας Υγείας

τηλ. 271 3 610216