Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Πανδημία: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά – Μεγάλη η ανησυχία για την Ελλάδα

Ανησυχία για το αποτύπωμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη του ανέδειξε κάποια ενθαρρυντικά ευρήματα που αφορούν και την Ελλάδα

Τον έντονο προβληματισμό μέσω του προέδρου του για το ευρωπαϊκό σκέλος, Χανς Κλουτζ, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα ποσοστά παχυσαρκίας νέων, με 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Οι μεσογειακές χώρες μάλιστα προπορεύονται με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αν και η κατάσταση εκεί παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και τα συνεχή lockdοwn ενδεχομένως αποτέλεσαν επιβαρυντικό παράγοντα  στη διατροφή και σωματική άσκηση των παιδιών, αποκόπτοντας την πρόσβαση στα σχολικά γεύματα και στα μαθήματα γυμναστικής, ενισχύοντας παράλληλα τις ανισότητες, τονίζει ο ΠΟΥ.

Τα ανησυχητικά ευρήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Παιδικής Παχυσαρκίας του ΠΟΥ για 36 χώρες, παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία. Η έρευνα συμπεριέλαβε στοιχεία από 250.000 περίπου παιδιά δημοτικού σχολικής ηλικίας για τις περιόδους 2015-2016 και 2016-2017.

Παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη – Ψηλά η Ελλάδα

Στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών υπέρβαρα, το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Συνολικά, 29% των αγοριών και 27% των κοριτσιών 6-9 ετών είναι υπέρβαρα (συμπεριλαμβανομένων των παχύσαρκων), με την παχυσαρκία στο 13% και 9% αντίστοιχα για κάθε φύλο.

Αντιθέτως, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, μόλις το 5-12% των αγοριών και κοριτσιών είναι υπέρβαρα και λιγότερο από το 5% παχύσαρκα.

Ωστόσο, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σλοβενία, παρά τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας βρέθηκαν ανάμεσα στις 13 χώρες με πτωτική τάση του αρνητικού φαινομένου -για πολλές χάρη στην τήρηση των επίσημων οδηγιών του ΠΟΥ-, κατά 4 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες για τα αγόρια και 3 έως 7 για τα κορίτσια.

Διατροφικές συνήθειες

Σχεδόν το 80% των παιδιών τρώνε πρωινό καθημερινά, ενώ το 45% και 25% καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά αντίστοιχα σε καθημερινή βάση. Βέβαια, οι διακυμάνσεις ανά χώρα είναι σημαντικές: η συνήθεια του πρωινού κυμαίνεται από 49% έως 96%, από 18% έως 81% για τα φρούτα και 9 έως 74% για τα λαχανικά. 

Η γλυκά σνακ έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των παιδιών (27%), με την αντίστοιχη συχνή κατανάλωση αλμυρών σχεδόν στο μισό (14%). Και πάλι, η κατανάλωση τέτοιων λιχουδιών πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα έχειμεγάλες αποκλίσεις, από 5% έως 62% για τα γλυκά και 1% έως 35% για τα αλμυρά σνακ.

Σωματική δραστηριότητα

Κατά μέσο όρο, 1 στα 2 παιδιά περπατούν ή ποδηλατούν από και προς το σχολείο και για την πλειονότητα των παιδιών από όλες τις χώρες, πάνω από μία ώρα ημερησίως διαρκεί το παιχνίδι στο ύπαιθρο (με τις αποκλίσεις από 62% έως 98%).

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά γονέων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν μεγαλύτερη τάση για αθλητικές δραστηριότητες ή χορό στις περισσότερες χώρες, με τη διαφορά από τα παιδιά από γονείς με μικρότερη μόρφωση να αγγίζει έως και το 20% σε επτά χώρες. Τέλος, παιδιά γονέων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο περπατούν ή ποδηλατούν από και προς το σχολείο σε μεγαλύτερα ποσοστά.

ygeiamou.gr