Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προγραμματική Σύμβαση για το Κάστρο της Μεθώνης

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο: «Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μεθώνης και εκτέλεση υποστηρικτών αρχαιολογικών εργασιών» στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό συνέβη μετά την αυτοψία στο κάστρο της Μεθώνης, στις 15 Ιανουαρίου, του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, άλλων αυτοδιοικητικών  και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Πολιτισμού, κι αφού ακολουθήθηκε η επεξεργασία όλων των θεμάτων που τέθηκαν και καταρτίστηκε πρόταση για την προστασία και ανάδειξη του κάστρου.

Η προγραμματική αφορά την συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου Νέστορος για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών και έχει  προϋπολογισμό 475.000 €. Το εν λόγω ποσό αφορά τη συμμετοχή του Υπουργείου κατά 195.000 €, της Περιφέρειας για ποσό 250.000 € ενώ η συμμετοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος ανέρχεται σε ποσό 30.000 €.

Αντικείμενο της προγραμματικής είναι:

  • η εκπόνηση μελετών στερέωσης στο δυτικό και ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος,
  • η εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι
  • η ανάθεση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης και των πυλών
  • η υποστήριξη αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξη του Κάστρου (καθαρισμοί, αποχωματώσεις, ανασκαφικές εργασίες κλπ.).
  • εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης εκτιμάται ότι το σύνολο των μελετών και εργασιών που προβλέπει θα ολοκληρωθεί σε  30 μήνες.