Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Πετράκος: Οφειλόμενες απαντήσεις στον κ. Νίκα για τις ανακρίβειές του για τη σταφίδα

Ενώ οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε αναβρασμό και αγανάκτηση για την αδιαφορία του Υπουργού Γεωργίας να προχωρήσει στο μέτρο της απόσυρσης των αποθεμάτων της σταφίδας, το οποίο είναι η μόνη λύση που μπορεί να στηρίξει την τιμή της για να μην πέσει, ο κ. Νίκας λες και δεν βρίσκεται στην Πελοπόννησο πήρε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την απαράδεκτη θέση της ΜΗ στήριξης της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών.

Του  Θανάση Πετράκου *

Επειδή μαζί με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου προχώρησαν σε πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ενέργειες με αποκορύφωμα ότι δεν έδωσαν τον λόγο στον υπογράφοντα ο οποίος ήταν εισηγητής του θέματος εκ μέρους των είκοσι (20) περιφερειακών συμβούλων που συγκαλέσαμε την συνεδρίαση, οφείλω δημόσια να απαντήσω στις ανακρίβειες και τα παραμύθια του κ. Νίκα, αφού δεν μου δόθηκε ο λόγος κατά παράβαση του κανονισμού και κάθε δεοντολογίας να το κάνω στη συνεδρίαση.

Ερώτημα 1ο: Με ποιο δικαίωμα κ. Νίκα και κ. Πρόεδρε δεν καλέσατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τους συνεταιρισμούς Ένωση Μεσσηνίας και την Ένωση Κιάτου όπως είχαμε ζητήσει και καλέσατε έναν άσχετο με το θέμα, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκα. Ο οποίος μάλιστα προσέβαλλε το Περιφερειακό Συμβούλιο λέγοντας ότι «φεύγω γιατί έχω κι άλλες δουλειές να κάνω», αφού πρώτα  είπε συνειδητά ψέματα παρουσιάζοντας τα στοιχεία της εσοδείας του 2019 και των εξαγωγών ως στοιχεία του 2020.

Αλήθεια κ. Πρόεδρε δεν θεωρήσατε πως η συμπεριφορά αυτή του κ. Μαρλαφέκα προσβάλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο; Προφανώς όχι.

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν δώσατε το λόγο στον εκπρόσωπο της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» για να απαντήσει στα συνειδητά ψέματα του κ. Μαρλαφέκα; Προφανώς για να μην αποκαλυφθεί στους περιφερειακούς συμβούλους ότι παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία και κυρίως να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του ως εκπροσώπου συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ερώτημα 3ο: Ο κ. Νίκας είπε ότι δεν θεωρεί σοβαρό το θέμα της σταφίδας γιατί είναι ιδεολογικό θέμα με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση. Σας ρωτάω λοιπόν κ. Νίκα, οι Κορίνθιοι Υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Χρήστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, οι οποίοι πήραν σαφή θέση υπέρ του αιτήματος για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας, έχουν μεταπηδήσει σε κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν το ξέρουμε; Ομοίως οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς όπως και οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας) και Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας) έχουν και αυτοί φύγει από τη ΝΔ και θέλουν να την πλήξουν;

Ερώτημα 4ο: Είπατε κ. Νίκα ότι διαφωνείτε με το μέτρο της απόσυρσης γιατί η «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών» είναι Α.Ε. και οι Α.Ε. πρέπει να παίρνουν τα ρίσκα τους. Σας ρωτάω λοιπόν κ. Νίκα, γιατί η υποκρισία σας έχει και όρια, διαφωνήσατε με καμία ενίσχυση μέχρι τώρα σε κάποια Α.Ε. λόγω της πανδημίας; Μήπως διαφωνήσατε με τις ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω πανδημίας στις Α.Ε. από το ΕΣΠΑ που εσείς υπογράψατε; Μήπως διαφωνήσατε στις ενισχύσεις πάλι λόγω της πανδημίας στις οινοποιητικές Α.Ε.; Μήπως διαφωνήσατε στις ενισχύσεις στο ΜΟΡΕΑ; Στην Ολυμπία Οδό ή στη Fraport; Πουθενά φυσικά δεν διαφωνήσατε, διαφωνείτε μόνο στην απόσυρση της μαύρης σταφίδας για να χρεοκοπήσει η Παναιγιάλειος η οποία είναι κατ’ ανάγκην Α.Ε. με βάση τον ισχύοντα συνεταιριστικό νόμο και η οποία έχει μέλη μόνο πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς οι οποίο με τη σειρά τους έχουν μέλη μόνο σταφιδοπαραγωγούς και όχι φυσικά μεγαλοεπιχειρηματίες. Συνεπώς κ. Νίκα επιλέξατε πλευρά, πήρατε θέση αντίθετη με τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων γιατί όπως έχω καταγγείλει αυτό σας υπαγόρευσε ο Υπουργός  Γεωργίας κ. Λιβανός, γιατί θέλει να στηρίξει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της μαύρης σταφίδας τα οποία θέλουν να καταρρεύσει η τιμή της και να την παίρνουν τσάμπα, όπως έκαναν παλιά πριν την παρέμβαση της Παναιγιαλείου και μάλιστα ένας κολλητός φίλος του κ. Μαρλαφέκα και του κ. Λιβανού έχει αφήσει απλήρωτους από το 2014 τους σταφιδοπαραγωγούς της Νεμέας, οι οποίοι τρέχουν στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους.

Κύριε Λιβανέ, κύριε Νίκα και κύριε Μαρλαφέκα επειδή οι σταφιδοπαραγωγοί ποτίζουν ολοχρονίς  τη γη με τον ιδρώτα τους για να καλλιεργήσουν την μαύρη σταφίδα, δεν έχουν άλλη λύση από το δρόμο του αγώνα, γι’ αυτό ΜΠΡΑΒΟ στον συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» που αποφάσισε και οργανώνει την Πέμπτη το βράδυ στη Μεσσήνη την πρώτη προειδοποιητική συγκέντρωση των σταφιδοπαραγωγών.

*Ο  Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου