Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Πιστώσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη – Τι θα γίνει με τον σχεδιασμό

Τουλάχιστον 32.000.000 ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, μετά τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ.

Επιπλέον, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος θα παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς τις απόψεις της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό της για τη μεταλιγνιτική εποχή, ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε ενημέρωση σχετικά με την σύσκεψη στην οποία μετείχε χθες Τρίτη στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία τόσο του υφυπουργού Γερ. Θωμά, όσο και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ζήτησε από τον υπουργό -και αυτός βεβαίωσε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατόν- να αποδοθούν αμέσως από τη ΔΕΗ τα 26.000.000 ευρώ που οφείλει στην περιοχή και τα οποία, τόνισε ο Π. Νίκας “θα καταβληθούν αποκλειστικά για έργα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης”.

Μαζί με την πιο πάνω πίστωση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα διατεθούν επιπλέον 6.000.000 ευρώ που προέρχονται από την εμπορία των ρύπων, ενώ προβλέπεται επίσης η καταβολή ακόμα 3.000.000 ευρώ -συνολικά για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία- από το τέλος εξόρρυξης λιγνίτη.

Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκε ακόμα η εκπόνηση από την κυβέρνηση ενός master plan για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Ο υπουργός συναίνεσε, εξ άλλου, στην εκπόνηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενός δικού της master plan για την περιοχή της Μεγαλόπολης, για το οποίο -όπως σημείωσε ο Π. Νίκας- υπάρχει διάθεση συνδρομής από πολλούς τοπικούς φορείς.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Παράληλα, ο περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία που έχει με τη δημοτική αρχή Μεγαλόπολης, τονίζοντας πως “ο,τιδήποτε γίνει θα έχει προηγουμένως την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου”, για να σημειώσει στη συνέχεια, με ιδιαίτερη έμφαση:

“Αποκλείεται να γίνει ο,τιδήποτε χωρίς τη δική τους γνώση και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη. Ο νοικοκύρης της Μεγαλόπολης είναι ο δήμαρχος, αυτός που εξέλεξε ο λαός της Μεγαλόπολης και οφείλουμε -και θα το κάνουμε ως περιφερειακή αρχή- να σεβόμαστε την άποψη και τη θέση του, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου φυσικά”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ως περιφερειάρχης θα συμμετέχει ex officio στις δύο επιτροπές που θα συγκροτηθούν για τη μεταλιγνιτική εποχή, στη μία για τη Δυτική Μακεδονία και μία για τη Μεγαλόπολη.