Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Πλούσιο και με ενδιαφέρουσες παρουσίες το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 28 Ιουλίου 2019 και σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, το πρόγραμμά του παρουσιάσθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια Βρετανικού Συμβουλίου (British Council), η Λίντα Καπετανέα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αλέξης Χαρίτσης, Υπουργός Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Mark Allen, Πρέσβης του Καναδά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών για τη συνεχή βοήθεια εκ μέρους του τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το Φεστιβάλ αλλά και όλα τα θέματα που αφορούν στην πόλη. Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο, που ήταν παρών, για την καθοριστική του συμβολή στην καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ο Π. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες και προς τους επιφανείς Καλαματιανούς και τους χορηγούς που στηρίζουν το Φεστιβάλ, όπως και προς όλους τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους φίλους του θεσμού.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «το Φεστιβάλ φέτος κλείνει τα 25 του χρόνια, είναι επετειακό, είναι μία μεγάλη γιορτή για την πόλη, μία διοργάνωση που, παρόλη την πολύχρονη οικονομική κρίση, έχει διατηρήσει και αυξήσει τη δυναμική της. Είναι ρωμαλέο και έχει διατηρήσει την ποιότητά του».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τις διατελέσασες Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου και Κατερίνα Κασιούμη γι’ αυτά που έχουν προσφέρει στο Φεστιβάλ, καθώς επίσης και τη Λίντα Καπετανέα, που από πέρυσι είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και «έχει δώσει ένα νέο αέρα», τονίζοντας ότι είναι κοινώς αποδεκτή και ο ίδιος δεν έχει ακούσει ποτέ αρνητικό σχόλιο γι’ αυτήν.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, ακόμη, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που πρόσφατα παρελήφθη ως έργο, εκφράζοντας την ευχή «να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο». Τέλος, είπε πως το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής και θα είναι έτοιμο φέτος το καλοκαίρι.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα ανέφερε τα εξής: «Kαλησπέρα σας.
Ευχαριστούμε πολύ όλους που είστε σήμερα κοντά μας. Καλώς ήρθατε στην παρουσίαση του προγράμματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά για τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης και για το καλωσόρισμά της, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την αμέριστη υποστήριξή του προς το Φεστιβάλ και, βέβαια, ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την σημερινή του παρουσία και για το έργο του για την εξασφάλιση της κύριας χρηματοδότησης του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρέσβη του Καναδά κύριο Μark Allen, που μας τιμά ιδιαιτέρως με την παρουσία του και τον οποίο θα ακούσουμε στη συνέχεια να μας μιλά για τη συνεργασία της πρεσβείας με το Φεστιβάλ, καθώς και τη Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, που θα βρίσκεται και αυτή μαζί μας στο πάνελ για να μιλήσει για τη φιλοξενία των καλλιτεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.
Φέτος, το Φεστιβάλ κλείνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορευτικά δρώμενα της χώρας. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να συνδεθεί με την παγκόσμια σκηνή του σύγχρονου χορού και να διεκδικήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας και της Μεσογείου χάρη στη στήριξη της πόλης και της τοπικής αρχής, αδιαμφισβήτητα χάρη στην παρακαταθήκη της Βίκυς Μαραγκοπούλου και στο έργο της Κατερίνας Κασιούμη, στην αφοσίωση και την εντατική δουλειά όσων εργάζονται για τη διοργάνωση, στην προσφορά των εθελοντών του, στη σταθερή οικονομική στήριξη χορηγών και κρατικών φορέων και, κυρίως, χάρη στο κοινό, που το κρατά ζωντανό, και φυσικά στους καλλιτέχνες που μάς τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους.

Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε το θέμα του Χρόνου και την επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα.
Από αυτή την αφετηρία προσεγγίζουμε επιμέρους θέματα όπως: ο χρόνος και η σχέση του με τη διαμόρφωση προσωπικής, κοινωνικής, ιστορικής ταυτότητας, ο ρόλος του χρόνου στην αφήγηση ιστοριών, ο χρόνος στο σώμα του χορευτή, η διάρκεια του καλλιτεχνικού έργου και η αντοχή του στον χρόνο, ο χρόνος και η σχέση του με τη μνήμη, ο χρόνος και η σχέση του με καθημερινά ή άλλα τελετουργικά, η επιστροφή στις ρίζες, τα μοιραία, μη αναστρέψιμα και αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής.
Το θέμα του Χρόνου διατρέχει και τις επιλογές στην αισθητική της φετινής καμπάνιας, που επιμελήθηκε ο Mike Rafail. Στιγμές του χρόνου, άγνωστες και σκοτεινές, διαπλέκονται με λαμπερές και φωτεινές μέσα από την παλέτα του μελανού, του γκρι και του χρυσού χρώματος. Με γραφικά που ακολουθούν την πορεία της κίνησης του χορευτή στον χρόνο και αποτυπώνουν την ένταση ξεχωριστών στιγμών που σηματοδοτούν αλλαγές και ρίσκα, δημιουργείται άλλη μία σύνδεση με την κεντρική ιδέα του φετινού Φεστιβάλ.
Μέσα από το μεγάλο και ανεξάντλητο θέμα του Χρόνου, καθώς και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων θέλουμε για άλλη μια φορά, από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Καλαμάτας να αποτελέσει το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χορευτικής σκηνής της χώρας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα λοιπόν περιλαμβάνει:
1) Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού.
2) Υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης και καθημερινή βιντεοσκοπημένη προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino, καθώς και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.
3) Μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
4) Έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
5) Προβολές ταινιών στο προαύλιο και στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού και μία ανοιχτή για το κοινό συζήτηση με φιλοξενούμενο σκηνοθέτη.
6) Επαγγελματικά σεμινάρια χορού και θεάτρου, μία διάλεξη ανοιχτή στο κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα για ΑμεΑ και ένα για ηλικίες άνω των 50 ετών.
Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία ενώ φιλοξενούνται και τρεις εξαιρετικές ελληνικές ομάδες. Οι περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ως προς το πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού και της πλατείας, θα δούμε συνολικά 23 παραγωγές. Από αυτές, δύο ελληνικές παραγωγές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Επίσης, από πέρσι επιδιώκουμε την καθιέρωση παραστάσεων για όλη την οικογένεια κι έτσι φιλοξενούμε και φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες.
Μέσα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις θα έρθουμε σε επαφή με όλο τον πλούτο, την ποικιλία και την πολυμορφία της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας, και ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προσωπικότητες που έχουν αφήσει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην τέχνη.
Δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, που όμως αντιπροσωπεύουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την έννοια της ελευθερίας του δημιουργού απέναντι στον Χρόνο και που έχουμε, φέτος, τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε, είναι ο Akram Khan [Άκραμ Καν] και ο Béla Tarr [Μπέλα Ταρ]. Ο Akram Khan, ο μεγάλος χορογράφος που διαρκώς μελετά την παράδοση και τις ρίζες του για να αποκαλύψει κάτι νέο στο παρόν, έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και θα παρουσιάσει το έργο Until the Lions, ένα έργο εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή. To έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, αποτελεί μία πολύ σημαντική παραγωγή και έχει γίνει γνωστό, εκτός από τις ερμηνείες των χορευτών, για το εντυπωσιακό σκηνικό του και την υπέροχη ζωντανή μουσική.
Ο Béla Tarr [Μπέλα Ταρ] δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο βραβευμένος Ούγγρος σκηνοθέτης με τη σπάνια προσωπικότητα κατάφερε μέσα από τις ταινίες που έχει γυρίσει να δοθεί ολοκληρωτικά στο προσωπικό του όραμα για το σινεμά και να δημιουργήσει μια εντελώς προσωπική και ασυμβίβαστη γλώσσα. Μετά το αφιέρωμα στο έργο του, που έγινε στην Αθήνα το 2011, επιστρέφει στην Ελλάδα και μας κάνει την μοναδική τιμή να εμφανιστεί σε ένα φεστιβάλ χορού. Η πρόσκληση που του έγινε, την οποία δέχτηκε αμέσως, έγινε γιατί είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες στον κόσμο που μπορεί να μας μιλήσει για την σχέση του καλλιτέχνη με τον χρόνο. Έχει ήδη ανακοινώσει πως μετά την τελευταία του ταινία δεν πρόκειται να γυρίσει άλλη, εξηγώντας ότι έχει πει όσα είχε να πει μέσα από τις ταινίες του. Είναι ένας μοναδικός δημιουργός του κινηματογράφου που αγαπά να παρατηρεί και να παρουσιάζει τους ανθρώπους, και που αφιερώνει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να το πετύχει στα έργα του. Θα έχουμε την μεγάλη τιμή, μαζί με δύο προβολές ταινιών του, τις Αρμονίες του Werkmeister και το Άλογο του Τορίνο, να τον απολαύσουμε σε μια ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στο Μέγαρο Χορού.
Εκτός από τις ταινίες του Béla Tarr [Μπέλα Ταρ] θα γίνει και μία προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στη μεγάλη Καναδή χορεύτρια των La La La Human Steps και χορογράφο Louise Lecavalier [Λουίζ Λεκαβαλιέ], με τίτλο Louise Lecavalier: In motion σε σκηνοθεσία του Raymond Saint–Jean [Ρεϋμόν Σεν-Ζαν]. Είναι μια παραγωγή του 2017, που θα προβληθεί στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού και θα μας αφηγηθεί την συναρπαστική ιστορία της τολμηρής Καναδής χορεύτριας, που από το 1980, όταν έφερε επανάσταση στον σύγχρονο χορό με την τότε ανατρεπτική κινησιολογία της, μέχρι σήμερα, στα 61 χρόνια της, συνεχίζει αδιάκοπα να χορεύει, να δημιουργεί και να αναζητά την τέλεια κίνηση. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα.
Και φέτος, μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή συνεργασία μας, θα έχουμε μαζί μας τον Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ], τον Σέρβο χορογράφο, χορευτή, φωτογράφο, εικαστικό, με το έργο του Mnémosyne. Ο Νadj στήνει μια σκηνή πάνω στη σκηνή, όπου θα παρουσιάζει εικοσάλεπτες παραστάσεις τέσσερις φορές τη μέρα για τρεις μέρες μπροστά σε ένα κοινό 25 ατόμων. Η Mnémosyne είναι ένα συνολικό έργο τέχνης —εγκατάσταση, ερμηνευτικό δρώμενο και έκθεση ταυτόχρονα— από το οποίο κάθε θεατής κρατά μια τελική εικόνα, μια εντύπωση που θέτει σε αμφισβήτηση την όραση και τη μνήμη του. Παράλληλα με τις παραστάσεις, τόσο ως μέρος τους όσο και ως ξεχωριστή εικαστική εγκατάσταση, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
Το Φεστιβάλ ανοίγει το πρόγραμμά του με το έργο παγκοσμίου φήμης The Roots, που περιοδεύει από το 2013 σε όλο τον κόσμο, σε χορογραφία του Γάλλου Kader Attou [Καντέρ Αττού], από την ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορoγραφικό Κέντρο της La Rochelle / CNN de la Rochelle). Ο Kader Attou ανήκει στη γενιά των χορογράφων που έχουν εισάγει έργα του χιπ χοπ στις μεγάλες σκηνές και στα φεστιβάλ χορού ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια και μιλά, μέσα από τις σκηνές που δημιουργούν οι 11 εξαιρετικοί χορευτές του, για το ταξίδι στις ρίζες μέσα από τις αναμνήσεις του σώματος. Η παράσταση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στο πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού θα έχουμε επίσης την χαρά να απολαύσουμε 3 ελληνικά έργα:
Το Μάστερ και Μαργαρίτα, βασισμένο στο γνωστό έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, από την ομάδα κι όμΩς κινείται, που έρχεται στην Καλαμάτα για πρώτη φορά. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 από την Χριστίνα Σουγιουλτζή και τον Camilo Betancor. Το έργο αυτό, με 7 ερμηνευτές, αποτελεί αφιέρωμα στο ιστορικό κίνημα των κονστρουκτιβιστών, που αρνήθηκε τόσο πεισματικά το ρομαντισμό και τελικά τον αποθέωσε εκ νέου.
Θα δούμε επίσης το έργο BSTRD (Μπάσταρντ) της Κατερίνας Ανδρέου, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που περιοδεύει στο εξωτερικό. Η Κατερίνα Ανδρέου χορεύει το δικό της μανιφέστο, υπό τους ήχους της house και διερωτάται για τη σχέση της ελευθερίας με την ανωνυμία και τη μοναξιά στην εποχή μας.
Στις ελληνικές παραγωγές θα δούμε επίσης το έργο του Άρη Παπαδόπουλου και της Μάρθας Πασακοπούλου Lucy. tutorial for a ritual, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha παίζει με τα στοιχεία της έκστασης και της συνειδητής παρατήρησης, και μας προτείνει να εντοπίσουμε ή να αναθεωρήσουμε τρόπους και τόπους τελετουργικών πρακτικών που διασώζονται στην καθημερινότητά μας.
Συνεχίζοντας στο πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού, θα δούμε τη σπουδαία χορεύτρια Joy Alpuerto Ritter [Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ] από τις Φιλιππίνες, για χρόνια χορεύτρια της ομάδας του Akram Khan, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο της Babae. Η Joy δημιουργεί τον δικό της χαρακτήρα μάγισσας, μας εντάσσει στο θηλυκό άχρονο χρόνο της μαγείας και της τελετουργίας και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την μοναδική της κινησιολογία, που είναι επηρεασμένη από τους παραδοσιακούς χορούς των Φιλιππίνων, τον κλασικό και σύγχρονο χορό, το hip hop και το voguing.
Μία από τις επίσης πολύ σημαντικές στιγμές του Φεστιβάλ είναι και η παράσταση των Βέλγων kabinet k [Κάμπινετ Κα], που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τίτλο Invisible. Το Invisible, ένα έργο για ηλικίες άνω των 8 ετών, μας μιλά για το τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μέσα από καταλυτικά γεγονότα χάσουν τα σημεία αναφοράς τους. Είναι μια παράσταση με 7 χορευτές διαφορετικών ηλικιών για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά.
Ακολουθεί το έργο των Γάλλων Le Galactik Ensemble [Λε Γκαλακτίκ Ανσάμπλ] με τίτλο Optraken. Οι Le Galactik Ensemble έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα έργο που μιλά για το αναπάντεχο και το απρόβλεπτο και την ικανότητα των ανθρώπων να επιβιώνουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, στο οποίο δεν γνωρίζουν τί θα φέρει ο χρόνος. Οι Le Galactik Ensemble έχουν αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «ακροβατικά κατάστασης». Στα έργα τους, που κινούνται μεταξύ ακραίου χιούμορ και σοβαρότητας, παρουσιάζουν άτομα ή ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Στη συνέχεια θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε άλλη μία μεγάλη χορεύτρια, την Kαταλανή Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] με το έργο της iU an Mi. Η Lali Ayguadé, της οποίας το προηγούμενο έργο Incognito ενέπνευσε μέρος της βραβευμένης και υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους Timecode, εμφανίζεται με την ομάδα της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με το πρόσχημα μιας κηδείας, το iU an Mi αποκαλύπτει τί κάνουν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα γεγονότα, με αναπόφευκτες ενέργειες, τις οποίες αδυνατούν να χειριστούν.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Μεγάρου Χορού ολοκληρώνεται με τον εντυπωσιακό Γάλλο Link Berthomieux [Λινκ Μπερτομιέ], έναν χορευτή αδιανόητων σωματικών δυνατοτήτων, που επίσης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο του Vendetta. Παρακολουθούμε την ανάγκη ενός άνδρα να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τον χρόνο και να αντιμετωπίσει τους φόβους του απέναντι σε κάθε τι που τον βαφτίζει ατρόμητο και παντοδύναμο.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Περνάμε στις υπαίθριες παραστάσεις. Μετά την επιτυχία του περσινού εγχειρήματος και επιμένοντας στον στόχο του Φεστιβάλ για μεγαλύτερο άνοιγμα στην πόλη με παραστάσεις στον δημόσιο χώρο για όλους, συνεχίζουμε τη διοργάνωση υπαίθριων παραστάσεων στην κεντρική και πιο πολυσύχναστη πλατεία της Καλαμάτας, την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού είναι φέτος πιο βραδινό, κάθε μέρα στις 21:00.
Στο πρόγραμμα των υπαίθριων βραδινών παραστάσεων θα δούμε:
1) το Cape Alley των TrashDollys από την Μεγάλη Βρετανία (20.7),
2) το Tipping point του Andi Xhuma (21.7),
3) το wethericecream weatheriscream της Ιουλίας Ζαχαράκη (22.7),
4) το Shall we…?! των Joy Alpuerto Ritter και Lukas Steltner από τις Φιλιππίνες και την Γερμανία αντίστοιχα (23.7),
5) το An invitation to… των Anna Calsina Forrellad και Quentin Manfroy από την Ισπανία και το Βέλγιο (23.7),
6) το Entre dos της ομάδας Lali Ayguadé από τη Βαρκελώνη (24.7),
7) το miTerra της Εύας Γεωργιτσοπούλου (24.7),
8) το OHTLI (Path) του Francisco Córdova από το Μεξικό (25.7),
9) το Fall down 7 times but get back up 8 του Masa Suzuki (ή “PKMASA”) από την Ιαπωνία (25.7),
10) το Agua του Chey Jurado από την Ισπανία (26.7),
11) το L’Aveuglement των Les Vikings Cie από το Βέλγιο (27.7),
12) και το On this ground του Link Berthomieux από τη Γαλλία (27.7).
Όλες οι υπαίθριες παραστάσεις θα προβάλλονται την επόμενη μέρα βιντεοσκοπημένες στην Costa Navarino, ενώ η παράσταση των Les Vikings Cie θα επαναληφθεί στην Costa Navarino την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια συνεργασία που ξεκίνησε από πέρσι, στο πλαίσιο κοινών δράσεων και συνεργασιών για την τόνωση της εξωστρέφειας του σύγχρονου πολιτιστικού κεφαλαίου της Μεσσηνίας μέσα από διάφορα δίκτυα επισκεπτών της περιοχής, και θέλουμε να έχει προοπτική και συνέχεια.
Ήδη από πέρυσι, το Φεστιβάλ έθεσε επίσης ως προτεραιότητά του τη διαρκή εκπαίδευση των παιδιών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την καθιέρωση δράσεων μέσα στο έτος. Έτσι, την χρονιά που πέρασε, εγκαινιάσαμε, σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, το πρόγραμμα Keep Dancing, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί και του χρόνου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού διοργανώθηκαν 6 διήμερα ανοιχτά σεμινάρια για μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, αλλά και για μαθητές εκτός Σχολής, που έγιναν με την καθοδήγηση 6 προσκεκλημένων καθηγητών σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου.
Στο πλαίσιο των επαγγελματικών σεμιναρίων, το Φεστιβάλ επιδιώκει σταθερά να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ένα ενδεκαήμερο «σχολείο» με εντατική καθημερινή εξάσκηση, όπου μαθήματα και παρακολούθηση παραστάσεων αποτελούν μια ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία. Φέτος, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν για την ισχυροποίηση των ερμηνευτικών τους μέσων και την ενδυνάμωση του ενστίκτου τους με στόχο την συμπύκνωση του χρόνου και την δημιουργία έντονης παρουσίας επί σκηνής. Επίσης θα παρακολουθήσουν δίωρη διάλεξη, ανοιχτή σε όλο το κοινό, με τίτλο Τhe Αgeing Βody, κατά την οποία ο Jozef Fruček, προσκεκλημένος καθηγητής, θα μιλήσει για τον ρόλο του ρυθμού και του συντονισμού στους βιολογικούς κύκλους του σώματος και τη σημασία της συνειδητής και ανορθόδοξης εξάσκησης για τη μακροχρόνια διατήρηση της νεανικότητας του ανθρώπινου σώματος.
Τα επαγγελματικά σεμινάρια είναι κατά σειρά τα εξής:
1) Α minute of lies με τους Jozef Fruček και Manuel Ronda από τις 18 έως τις 20 Iουλίου. Πρόκειται για σεμινάριο λόγου και κίνησης για χορευτές αλλά και για ηθοποιούς.
2) Hybrid Movement Workshop με την Joy Alpuerto Ritter από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου.
3) Body Action με τον Francisco Córdova από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου.
4) From lightness to gravity με την Lali Ayguadé από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα εργαστηρίων του φετινού Φεστιβάλ θα ξεκινήσει, όπως και πέρσι, μια εβδομάδα νωρίτερα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα για ενήλικες.
H Βιτόρια Κωτσάλου θα διευθύνει ένα εργαστήρι για παιδιά με τίτλο Καλειδοσκόπιο από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου, ενώ η δουλειά των παιδιών θα παρουσιαστεί στις 17 Ιουλίου, πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Τις ίδιες μέρες, παράλληλα με το εργαστήρι των παιδιών και κατά τις απογευματινές ώρες, θα ασκούνται και οι ενήλικες στο εργαστήρι κίνησης του Αντώνη Στρούζα με τίτλο 50+. Πρόκειται για εργαστήρι της πρακτικής Fighting Monkey για την εξάσκηση και θεραπεία του σώματος μέσα από κινητικά παιχνίδια ενδυνάμωσης, μνήμης, αντανακλαστικών και αύξησης της προσαρμοστικότητας του σώματος σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Τέλος, η Σοφία Δρούμπαλη διδάσκει, μαζί με τις Αναστασία Νικολίτσα και Μάρω Γαλάνη, ένα σεμινάριο για άτομα με ειδικές ανάγκες, με τίτλο Χορεύοντας με τον δικό μας τρόπο / Ζωντανοί στη σκηνή. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πολύμηνο πρότζεκτ, που ήδη λαμβάνει χώρα για τρίτη συνεχή χρονιά και στοχεύει στη δημιουργική έκφραση ανθρώπων με αναπηρία. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνεργασία της ΦΑΡΙΣ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας) και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στη ΦΑΡΙΣ, για τη σκληρή δουλειά και αφοσίωσή τους στο φετινό εγχείρημα, καθώς και όλους τους χορηγούς μας, μικρούς και μεγάλους, που ο καθένας μέσα από τη δική του συμβολή βοηθά στη διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακόπουλου για τη στήριξη και τη συνεργασία με το Φεστιβάλ και φυσικά την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την υποστήριξη των καναδικών, βρετανικών και γαλλικών παραγωγών του Φεστιβάλ. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μεταφέρουν τα νέα του Φεστιβάλ και κυρίως τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν από την Καλαμάτα για να είναι κοντά μας.
Νιώθουμε μεγάλη περηφάνια και χαρά που θα έχουμε μαζί μας όλους αυτούς τους εξαιρετικούς προσκεκλημένους και σας περιμένουμε όλους στην Καλαμάτα για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ.
Σας ευχαριστώ πολύ».