Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ποιά κατηγορία φορολογουμένων θα πληρώσει φέτος περισσότερο φόρο εισοδήματος

Το 2021 θα είναι το έτος με το χαμηλότερο ποσό βεβαίωσης φόρου εισοδήματος για εκατομμύρια φορολογούμενους. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώσουν λιγότερα λόγω των υποχρεωτικών λουκέτων που μπήκαν στις δουλειές τους και κατά συνέπεια θα κληθούν να πληρώσουν και λιγότερο φόρο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι βρέθηκαν για αρκετούς μήνες σε κατάσταση «αναστολής» της σύμβασής τους.

Υπάρχει και μια πολυπληθέστατη κοινωνική ομάδα η οποία παρά την πανδημία, θα κληθεί φέτος να πληρώσει περισσότερο φόρο εισοδήματος. Πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι αφενός δεν έχουν πληγεί -σε οικονομικό επίπεδο- από τον COVID, αφετέρου συγκαταλέγονται σε αυτούς που θα δείξουν και αύξηση δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τη φετινή χρονιά λόγω των αναδρομικών που εισέπραξαν μέσα στο 2020.

Τα αναδρομικά αφορούν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Μάλιστα, επειδή αναδρομικά δόθηκαν σε όσους έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1000-1300 ευρώ τον μήνα, είναι δεδομένο ότι το σύνολο αυτών των συνταξιούχων ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο και ως εκ τούτου θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Από την πρόσθετη φορολόγηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά, το οικονομικό επιτελείο περιμένει ότι θα βεβαιώσει πρόσθετους φόρους άνω των 300-3350 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 25-30% των αναδρομικών που διατέθηκαν μέσα στο 2020.

Ο κύριος όγκος των αναδρομικών που δόθηκαν μέσα στο 2020, αφορά στην επιστροφή των κρατήσεων που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Πρόκειται για χρήματα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα ποσά θα δηλωθούν με συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις -οι οποίες θα γίνουν ηλεκτρονικά- στις χρονιές στις οποίες αφορούν προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση και να βεβαιωθεί ο πρόσθετος φόρος. Αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, οι τροποποιητικές δηλώσεις θα μπορούν να γίνουν έως το τέλος του χρόνου. Το ότι θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο καθώς το κριτήριο για την καταβολή των αναδρομικών είναι το ποιοι είχαν τότε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1300 ευρώ τον μήνα.

πηγη