Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ποιά μέτρα στήριξης έρχονται τον Απρίλιο

Η επέλαση της πανδημίας ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και εκτινάσσει το κόστος για την οικονομία. Mε τις όποιες προβλέψεις για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς να είναι παρακινδυνευμένες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει διάφορα πλάνα για τα μέτρα στήριξης του Απριλίου. Κεντρικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθούν με κάθε τρόπο οι θέσεις εργασίας έως ότου φανεί το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ και αρχίσει η ολική επαναλειτουργία της οικονομίας. Για αυτό τον λόγο, τουρισμόςεστίαση και λιανεμπόριο θα έχουν προτεραιότητα στα μέτρα στήριξης, ως οι πλέον πληττόμενοι κλάδοι, ενώ το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα αποτελέσει το βασικό μοχλό για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Με το ευνοϊκότερο σενάριο να προβλέπει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 6 Απριλίου, η βασική πρόβλεψη είναι να επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το λιανεμπόριο ανεβάσει ρολά στις αρχές Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού για μία εβδομάδα, ενώ το υπόλοιπο μέρος της μισθοδοσίας τους θα κληθεί να καταβάλει ο εργοδότης τους.

Στοχευμένα μέτρα

Ωστόσο, όσες περισσότερες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα, τόσο πιο στοχευμένα θα είναι τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό τους κόστος.

Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει το μέτρο των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο, αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα ισχύσει για τα ενοίκια Απριλίου για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται για τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές και άλλες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ανοίξουν τελευταίες.

Ενοίκια, νέα Επιστρεπτέα

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου εξετάζεται εάν θα ισχύσει και τον μήνα Απρίλιο για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Η ίδια απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των παιδιών των εργαζομένων.

Tαυτόχρονα, υπό την πίεση της επιμήκυνσης της διάρκειας της καραντίνας και με θολό το σκηνικό για την επόμενη ημέρα το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέο 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό, επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, κάλυψη έως 90% των δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

Προτάσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Την ίδια ώρα, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μη διαταραχθεί η σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Παράλληλα ζητά νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει, στοχευμένα, το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων, μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.

πηγη