Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Ποια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξουν» άμεσα

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα προχωρήσει την άνοιξη του 2021, τα 200 πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα έργα και τα προγράμματα αυτά ξεκινούν πριν από την τελική έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, με την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Τα έργα», σημειώνεται, «ξεκινούν από τις αρχές του 2021, δεδομένης της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι του επομένου έτους, πριν από την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021». Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η προετοιμασία των πρώτων έργων που θα προχρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την ένταξή τους στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ο ένας από τους τέσσερις άξονες στους οποίους κινήθηκε ο πρώτος κύκλος προετοιμασίας του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθετικότητας. Του σχεδίου, δηλαδή, που θα υποβάλει η κυβέρνηση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι άλλοι τρεις άξονες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αφορούσαν τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη διαβούλευση των στρατηγικών κατευθύνσεων του σχεδίου, καθώς και τις διαδικασίες τεχνικής προετοιμασίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τις διαδικασίες τεχνικής προετοιμασίας, ο μηχανισμός που θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό και κυρίως την υλοποίηση των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει να στήνεται, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει πως στόχος είναι να κατατεθεί το ελληνικό σχέδιο εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. «Προχωρούμε με ταχύτητα στην προετοιμασία του σχεδίου ανάκαμψης, η επιτυχία του οποίου είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το 2021, αλλά και για τα επόμενα έτη. Στην προετοιμασία του σχεδίου αξιοποιούμε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών».
Οπως είναι γνωστό, ο κ. Σκυλακάκης είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής που εποπτεύει την προετοιμασία του σχεδίου και αποτελείται επίσης από τους κ. Α. Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Σκάλκο, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Α. Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Μ. Αργυρού, πρόεδρο του ΣΟΕ.

Επίσης, ορίστηκε ο κ. Ν. Μαντζούφας ως διοικητής της σχετικής ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, της οποίας η στελέχωση προχωρεί. Ηδη, για τις κατ’ ελάχιστον 21 θέσεις που θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν κατατεθεί 117 αιτήσεις από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στελέχη του Δημοσίου. Προχωρούν, επίσης, οι  διαδικασίες για την πρόσληψη του ανεξάρτητου συμβούλου που θα αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και προγραμμάτων και του συμβούλου που θα συνδράμει στην προετοιμασία του τελικού σχεδίου, καθώς και η διαδικασία για την επιλογή των γραφείων που θα φιλοξενήσουν τη νέα υπηρεσία, ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Τέλος, ξεκίνησε ήδη η συνεργασία με την European Investment Bank (ΕΙΒ) έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Σκυλακάκη και ανταλλαγή επιστολών με τον Dr Werner Hoyer, πρόεδρο της EΙΒ.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Κομισιόν

Με 45 συναντήσεις, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, έκλεισε η χρονιά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορούσαν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, έργα και προγράμματα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ψηφιακού μετασχηματισμού, υγείας, φορολογίας, εργασίας, υποδομών, έρευνας και ανάπτυξης, πολιτικής προστασίας, και άρδευση. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη φάση της διαβούλευσης του σχεδίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ΟΚΕ, ως αρμόδιο θεσμικό όργανο, απέστειλε ήδη τη θετική γνώμη της και αναλυτικές προτάσεις δράσης. Ταυτόχρονα, μέσω του opengov.gr ή κατόπιν πρόσκλησης, κατατέθηκαν 47 σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις από 37 φυσικά και νομικά πρόσωπα και φορείς, πέραν των όσων συμμετείχαν στο πλαίσιο της ΟΚΕ, μεταξύ των οποίων οι ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας, ΤΕΑ Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΕΛΠΕ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Greenpeace, WWF Ελλάδος, κ.ά.

kathimerini.gr