Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Ποιος είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τρ. Πειραιώς, Τέλης Μυστακίδης

Ισχυρό θετικό σήμα για τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και της ελληνικής Οικονομίας, στέλνει η συμμετοχή του  δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία του εξωτερικού, Αριστοτέλη (Τέλη) Μυστακίδη, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, o γνωστός επιχειρηματίας που το 2019 και 2020 συγκαταλέγεται στη λίστα του Forbes ως ο τρίτος πλουσιότερος Έλληνας, παρακολουθεί την τελευταία διετία την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς και την πρόοδο του business plan της διοικητικής της ομάδας για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας, χτίζοντας σταδιακά μέσα στο διάστημα αυτό τη θέση του με αγορές μετοχών. Πλέον είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς μετά τον John Paulson που ελέγχει ποσοστό 9,5% και το αμερικανικό fund Bienville με ποσοστό 5,5%.

Ποιος είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τρ. Πειραιώς, Τέλης Μυστακίδης
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

Τη συμμετοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη με ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό της κεφάλαιο γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση  “κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ο κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα από την 11.06.2020, 22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού  δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Το όνομα του Τέλη Μυστακίδη δεν ακούγεται για πρώτη φορά στο ελληνικό επιχειρείν. Ο 58χρονος επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη (στις λακωνικές πληροφορίες που παραθέτει για τον ίδιο η Wikipedia, ως ημερομηνία γέννησής του δίνεται η 24η Απριλίου 1962, αν και πληροφορίες που αναφέρονται στο Capital.gr τον φέρουν να έχει γεννηθεί στις 21 Νοεμβρίου 1961) παρακολουθούσε πάντα τις επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, αν και ζει στην Ελβετία, ποτέ δεν είχε αποκοπεί από τον τόπο που γεννήθηκε, αφού επισκέπτεται τα καλοκαίρια την Ελλάδα, περνώντας τις διακοπές του στην εξοχική κατοικία που διατηρεί στη Χαλκιδική.

Οι αναφορές στο όνομα του Τέλη Μυστακίδη στα εγχώρια δρώμενα ξεκινούν το 2013, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, διερευνώντας τη δυνατότητα να επενδύσει στην Ελλάδα, στηρίζοντας τις προσπάθειες για να βγει η Οικονομία της από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχει τότε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Αργότερα, ο Τέλης Μυστακίδης είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ (με διεκδικητές επίσης τους Mπόμπολα και Mυτιληναίο), ο διαγωνισμός όμως δεν προχώρησε. Στον διαγωνισμό αυτό υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι ήταν επίσης Μπόμπολας και Μυτιληναίος. Με τον δεύτερο, ο Μυστακίδης ως Glencore έκανε deal για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου μέσω της “Aλουμίνιον της Eλλάδος”. H συμφωνία, είχε αξία 200 εκατ. ευρώ. Η Glencore του Μυστακίδη είχε ενδιαφερθεί και για τη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ (η Glencore θα κατέβαινε με την Carlyle, απέναντι στη Vittol), αλλά τελικά δεν κατατέθηκαν προσφορές καθώς άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού.

Ποια είναι, όμως η πορεία του αυτοδημιούργητου και χαμηλού προφίλ Έλληνα επιχειρηματία, γνωστού και ως “Βασιλιά του Χαλκού”;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη όπου ο βιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Πήγε σχολείο στη Μ. Βρετανία,  αργότερα σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics και ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, ως trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Εργάστηκε στην Cargill για 6 χρόνια και ο 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co, λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Εργάστηκε στα τμήματα ψευδάργυρου, χαλκού και μολύβδου, φτάνοντας το 2000 στη θέση του υποδιευθυντή. Το καλοκαίρι του 2010 η Glencore ανακοίνωσε την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, έχοντας αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια.

Η γιγάντωση της Glencore ανέδειξε σε δισεκατομμυριούχο τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία ύστερα από δύο δεκαετίες, έχοντας χτίσει συνολικά μια καριέρα στην αγορά των commodities από το 1984 μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας επιχειρηματίας ελέγχει ακόμη ποσοστό 3,4% στην Glencore, ενώ “τρέχει” τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες με έδρα του “family office” το Zug (Τσουγκ) της Ελβετίας όπου διαμένει. Οι πληροφορίες τον φέρουν να ενδιαφέρεται επενδυτικά για το real estate, τον τουρισμό και την “πράσινη” ενέργεια.

Οι δημοσιευμένες πληροφορίες για το άτομό του είναι εξαιρετικά φειδωλές (όπως αναφέρει η Wikipedia είναι παντρεμένος με ένα παιδί). Οι περιγραφές, πάντως, για τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος έχει την ελληνική και τη βρετανική ιθαγένεια, κάνουν λόγο για έναν ευφυή άνθρωπο, δραστήριο και εργασιομανή επιχειρηματία, με αίσθηση του χιούμορ και έφεση στις ξένες γλώσσες (μιλά έξι), που αγαπά την ιδιωτικότητά του, αποφεύγει τις κοσμικές δεξιώσεις, έχει ως χόμπι το σκι και τη συλλογή ακριβών αυτοκινήτων και διάγει μια ζωή χαμηλών τόνων.