Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να οδηγούν σε καύση περισσότερων θερμίδων από αυτές που παρέχουν.
Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Κόβεντρι και του Γουόρικσερ διεξήγαγαν για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο πείραμα που δείχνει ότι το σέλινο έχει την ιδιότητα να οδηγεί σε καύση έως και διπλάσιων θερμίδων από αυτές που παρέχει.
Όπως αναφέρει το pronews.gr, οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν εθελοντή σε έναν ειδικό θάλαμο που τους επέτρεπε να μετρούν κάθε θερμίδα που έκαιγε ο οργανισμός του ενώ ακολούθησε ένα 12ωρο διατροφολόγιο που περιελάβανε ωμό σέλινο και smoothie σέλινου. Τόσο το ωμό σέλινο (326 γραμμάρια) όσο και το smoothie σέλινου είχαν ενεργειακή αξία 53 θερμίδες.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο εθελοντής έκαψε 72 θερμίδες χάρη στο ωμό σέλινο και 112 θερμίδες χάρη στο smoothie.
Σχολιάζοντας τη διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στο ωμό σέλινο και το smoothie, ο Δρ Τομ Μπάρμπερ από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ αναφέρει πως η πολτοποίηση του λαχανικού επιτρέπει να διασπαστούν οι φυτικές του ίνες και να απελευθερωθούν τα θρεπτικά συστατικά του, με αποτέλεσμα το συκώτι εργάζεται πιο εντατικά, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες καύσεις.
Το σέλινο αποτελείται σε ποσοστό περίπου 75% από νερό και σε ποσοστό 25% από φυτικές ίνες.
Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, επομένως συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Επίσης, το σέλινο παρέχει την πολύτιμη βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.