Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Πολυτεχνείο του Τορίνου: 8 στις 10 προστατευτικές μάσκες δεν προφυλάσσουν

Απάντηση στο φλέγον ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες για το αν οι προστατευτικές μάσκες είναι πραγματικά αποτελεσματικές έναντι του κορονοϊού επιχειρεί να δώσει ένα από τα κορυφαία Πολυτεχνεία της Ευρώπης, αυτό του Τορίνου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο ερώτημα «εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικές οι προστατευτικές μάσκες προσώπου» αφιερώνονται πολλά σημερινά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό τύπο.
Το Πολυτεχνείο του Τορίνου, μετά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών υγείας για το ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές, δημιούργησε ένα δικό του εργαστήριο ανάλυσης των όσων προστατευτικών μασκών κυκλοφορούν στην ιταλική αγορά. Το εργαστήριο έβαλε στο μικροσκόπιο όχι μόνο τις χειρουργικές αλλά και τις FFP2 FFP3 μάσκες και όσες απλές χρησιμοποιεί καθημερινά ο κόσμος. Δυστυχώς όμως, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι:
  1. 8 στις 10 προστατευτικές μάσκες δεν πέρασαν ούτε καν το πρώτο βήμα ασφάλειας κατά την ανάλυσή τους.
  2. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να δημιουργηθεί αναπνευστική αλκάλωση στους χρήστες μασκών, λόγω της αυξημένη εισπνοής διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό είναι ένα βασικό αίτιο πιθανής λιποθυμίας του χρήστη.
Σημειώνεται πως στη γειτονική Ιταλία οι προστατευτικές μάσκες δίνονται σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως, δωρεάν ενώ ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην κατασκευή μέσων προστασίας αυξήθηκε και η ζήτηση των αναλύσεων της αποτελεσματικότητάς τους μέσω των εργαστηριακών μετρήσεων.
Με δεδομένο ότι οι μάσκες θα διατεθούν άμεσα προς χρήση αυτήν την εβδομάδα στους Ιταλούς, που τόσο κτυπήθηκαν από την πανδημία, τα ζητούμενα ασφαλείας είναι αμείλικτα με τον ιταλικό τύπο να αναφέρει πως «κρίνεται απαραίτητη μια μέθοδος αναγνώρισης και πιστοποίησης της ποιότητά τους».
Σύμφωνα με τον Πάολο Τρονβίλε, καθηγητή Βιομηχανίας στο Πολυτεχνείο του Τορίνου αλλά και μέλος της Task Force για την πανδημία: «το να επεξεργαστούμε μια μέθοδο πιστοποίησης της ποιότητα των προστατευτικών μασκών και να φθάσουμε σε αποτελεσματικά επίπεδα απόδοσης το Πολυτεχνείο ξεκίνησε έναν ανοικτό διάλογο με την UNI (αρμόδιος ιταλικός οργανισμός πιστοποίησης) και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο ως οδηγία προς τους κατασκευαστές μασκών για την παραγωγή ποιοτικών μασκών. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει βέβαια να συνδράμει και η κυβέρνηση δίνοντας άδεια μόνο σε όσες εταιρείες πληρούν το μίνιμουμ των προδιαγραφών ασφαλείας».
https://www.farmakeutikoskosmos.gr/