Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πράσινη Πελοπόννησος: Επερώτηση Λυμπεροπούλου για την Αϊτή

Η ακόλουθη επερώτηση για την Αϊτή της Δήμητρας Λυμπεροπούλου Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος πρόκειται να συζητηθεί κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής 2 Ιουλίου 2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Μία  τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις στο Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου

«Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση».

Κατά την διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη διαδικτυακή εκδήλωση τίτλο “Η συμβολή της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του ’21”  τόνισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πλευρές της Επανάστασης, που πρέπει να φωτίσουμε περισσότερο.

Συμφωνώντας με την παραπάνω δήλωση η περιφερειακή μας παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος» και εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι μια από αυτές τις πλευρές είναι το γεγονός ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας μας, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον, μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα.

Ο Αδαμάντιος Κοραής, μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση. Ο Αϊτινός πρόεδρος απάντησε με μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι η χώρα του ήταν πολύ φτωχή και  δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα. Αναγνώριζε, όμως, το δικαίωμα των Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση και μιλούσε με θερμά λόγια για την επανάσταση γράφοντας χαρακτηριστικά για «Μία  τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις». Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Ο Δήμος Καλαβρύτων με εισήγηση  του Δημάρχου κ. Θανάση Παπαδόπουλου, σε μια προσπάθεια  για να ανταποδώσει η Ελλάδα, και έμπρακτα και συμβολικά, την ιστορική χειρονομία της Αϊτής το 1822, που πρώτη σε όλη την τότε υφήλιο αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα της χώρας μας για ανεξαρτησία, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των Αυτοδιοικητικών όλης της χώρας, με σκοπό να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό, ώστε να κατασκευαστεί στην χειμαζόμενη και ταλαιπωρημένη από ένα σωρό δεινά, Αϊτη είτε ένα νοσοκομείο είτε ένα σχολείο.

Καλούμε να συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην πρωτοβουλία του Δήμαρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου,  προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση σχολείου/νοσοκομείου στην Αϊτή, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με μεγάλο μέρος του πληθυσμού της να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

Πράσινη Πελοπόννησος