TOP

Πράσινο φως για 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ – Μονιμοποιούνται οι επικουρικοί νοσηλευτές

Έναν απολογισμό της λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και της διαχείρισης της πανδημίας έκανε από το βήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας. Στο κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και το σύνολο επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας, πιστώνεται πρωτίστως η επιτυχία, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Τους τελευταίους μήνες, στα νοσοκομεία μας, συνέβησαν πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσουμε με λόγια και ταυτόχρονα αδύνατον να σιωπήσουμε. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις το μεγαλείο της προσπάθειας, του ηρωισμού και του ανθρωπισμού, αλλά παράλληλα θα διέπραττα τεράστια αδικία αν δεν επιχειρούσα να το περιγράψω στο λόγο μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κατά την τοποθέτηση του.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας το ΕΣΥ και όλοι οι φορείς του Υπ. Υγείας τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, όταν ο κορονοϊός αφορούσε μόνο στην Κίνα. Εκπονήθηκε παράλληλα με τον ΕΟΔΥ ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα,

  • Από τη πρώτη στιγμή είμαστε σε άμεση επαφή με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων
  • Ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
  • Πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας
  • Ορίστηκε Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό
  • Οργανώθηκε δίκτυο πληροφοριών για τον SARS-COV-2, με έμφαση στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και την παροχή οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και προς τους πολίτες

«Όλα αυτά, προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπήσει το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο του κορονοϊού.Όλα αυτά προτού σημειωθεί κρούσμα στην Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Θύμισε ότι στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού και την ίδια μέρα, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε η αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων,  στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, ενώ στις 22 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε γενικό lockdown.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας οι ΜΕΘ από 565 φθάσαμε να διαθέτουμε 1.017. «Φτάσαμε να διαθέτουμε 1017 κλίνες ΜΕΘ. Δεν χρησιμοποιήσαμε για τον κορονοϊό ούτε το 1/3. Τώρα έχουμε φτάσει τις 995 γιατί σιγά-σιγά κλίνες ΜΑΦ, καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργικής που μετατρέψαμε σε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρες, μόνιτορς, προσωπικό, με το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει τις επιστρέφουμε σταδιακά στην αρχική τους φάση και ειδικότητα.

Έχουμε 995 κλίνες ΜΕΘ που αναλογούν σε 820 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (φτάσαμε 840), 143 στις ιδιωτικές κλινικές (φτάσαμε 145) και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 χρησιμοποιήθηκαν ως κλίνες COVID (τώρα είναι 286), εκ των οποίων οι 349 (τώρα 283) είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 (τώρα 59) είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ, τον Ιούλιο του 2019 οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στη χώρα ήταν 557.

Υπήρχαν επίσης κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (για καρδιολογικά, αναπνευστικά ή άλλα περιστατικά) ή θάλαμοι λοιμώξεων, που δεν είχαν το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού (αναπνευστήρες, ειδικά μόνιτορ) ή/και το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν ως κλίνες  Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19».

Στόχος του Υπουργείου Υγείας ήταν:

  • Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών  COVID-19.
  • Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό.
  • Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως μονάδων αυξημένης φροντίδας [ΜΑΦ], μονάδων ειδικών λοιμώξεων [ΜΕΛ],  θαλάμων αρνητικής πίεσης).
  • Επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες & monitors όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να  λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
  • Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες.
  • Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.

«Και θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να αξιοποιήσουμε όσα κρεβάτια μπορούμε», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ, «δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια άμεσα πρόκειται να κατασκευαστούν νέες Μονάδες, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και τη λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο «ΚΑΤ», «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Παπανικολάου», στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

«Απόφασή μου είναι επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες», συμπλήρωσε.

Προσλήψεις

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε ενίσχυση του ΕΣΥ με  νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων έως χθές οι προσλήψεις ήταν 4.150, που αφορούν συγκεκριμένα σε 495 ιατρούς, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό προσωπικό.

«Όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000, οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000», ανεφερε και υποστήριξε πως έχουν καλυφθεί πάγιες ελλείψεις του παρελθόντος, ενισχύοντας αποφασιστικά κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως ο νοσηλευτικός.

«Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της Κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί», συμπλήρωσε.

Μέσα Ατομικής Προστασίας

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια επανάσταση του ανθρωπισμού και της ευθύνης. Αλλά σε επίπεδο παρασκηνίου δεν ήταν πάντα έτσι. Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε αφορά τις δυνατότητες και τον τρόπο πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών. Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλας έκανε λόγο για μια αερογέφυρα προμηθειών άνευ προηγουμένου. «Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά αλλά κυρίως με διαφάνεια», συμπλήρωσε.

865 Φορείς, Οργανισμοί και Ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ, ενώ  226 Φορείς, Οργανισμοί,  Ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, στις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

Νοσοκομεία 2020

Κατά τον κ. Κικίλια έχει εκπονηθεί από τον προηγούμενο Ιανουάριο μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης, με βασικές γραμμές που δεν αλλάζουν, το οποίο όμως ενισχύεται από την εμπειρία που αποκτήθηκε.

Οι βασικοί άξονες αφορούν:

Πρώτον, περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Δεύτερον, νέο προσωπικό στο ΕΣΥ.

Τρίτον, περισσότεροι εμβολιασμοί για H1N1. Το 2019 εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φέτος στόχος είναι να αυξηθεί το νούμερο περαιτέρω.

Τέταρτον, επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

Πέμπτον, αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών.

Νέα πολιτική για τη Δημόσια Υγεία 

H Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συστήματα υγείας, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως στην κάθε χώρα-μέλος πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές έκτακτης ανάγκης και κομμάτι της εθνικής ασφάλειας είναι πλέον και το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας.

«Και αναφέρομαι σε ένα λειτουργικό back up σύστημα ασφαλείας, που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις. Εμείς πριν την κρίση τρέχαμε ήδη το project  «Νοσοκομεία 2020», το οποίο εκ των πραγμάτων πλέον γίνεται εθνικό project.

Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, έχοντας ως βάση την θωράκιση του ΕΣΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία και εντάθηκε μέσα στη κρίση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στην Δημόσια Υγεία αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν μας προσφέρθηκε ως δώρο, ούτε είναι αποτέλεσμα θαύματος. Είναι επίτευγμα για το οποίο είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες.

Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και τα σύνορα. Και βγήκε νικητής. Και τις δύο φορές. Αποδείχθηκε ότι μπορούμε. Πίστευα και πιστεύω στην αξία του Έλληνα και στη δυναμική του ελληνικού Κράτους, που τόσο αμφισβητήθηκε στα προηγούμενα χρόνια.

Με την συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων και του ελληνικού λαού, θα μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που κατακτήσαμε σε κεκτημένο. Γιατί προϋπόθεση μιας υγιούς και ανθηρής κοινωνίας είναι η Δημόσια Υγεία», συμπλήρωσε.
Πηγή:www.news4health.gr