Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Προκαταβολή 80% για ενιαία και πάνω από 50% για προγράμματα

Σε ανακοίνωση Βορίδη για τα όσα διεμείφθησαν στην τελευταία «άτυπη τηλεδιάσκεψη» με τους ομολόγους του την περασμένη Τετάρτη, τονίζεται η ανάγκη για επιπλέον μέτρα ανακούφισης, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται ο ορίζοντας ως προς τα μέτρα που μπορεί βάσιμα να περιμένει ο αγροτικός κόσμος.
Άλλωστε, όπως υπογράμμιζε το πρωί της Πέμπτης σε επικοινωνία του με το Agronews ο υπουργός, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι δύο ειδών:

– αυτά που έρχονται να αναπληρώσουν καταγεγραμμένη απώλεια εισοδήματος των αγροτών

– αυτά που έρχονται να διευκολύνουν τις συνθήκες ρευστότητας για την άσκηση της δραστηριότητας

Το πρώτο επιτυγάνεται κατά βάση με εθνικούς πόρους (150 εκατ. ευρώ) και προσπάθεια εξοικονόμισης ενός ποσού μέχρι 1% του ΠΑΑ, δηλαδή 41 εκατ. ευρώ, από τα λεγόμενα Προγράμματα.

Το δεύτερο θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την επίσπευση μιας γενναίας προκαταβολής, δηλαδή άνω του 80%, της ενιαίας ενίσχυσης, από χρηματοδοτικά προγράμματα των τραπεζών και από ενδεχόμενη αναστολή κάποιων υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η τελευταία δυνατότητα δεν έχει ενεργοποιηθεί σε ότι αφορά στους αγρότες.

Η ανακοίνωση Βορίδη έχει ως ακολούθως:

Επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον αγροτικό και αλιευτικό κλάδο των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός ανέπτυξε στους ομολόγους του τα κρίσιμα και ουσιώδη μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των παραγωγικών τομέων της πατρίδας μας που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την παροχή περαιτέρω ευελιξίας και αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο βαρύ πλήγμα που έχει καταφέρει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο της ελληνικής Αλιείας και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την ανακούφιση της μεν παράκτιας αλιείας με το ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ ήδη διαμορφώνεται το πλαίσιο στήριξης της μέσης Αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών από το πρόγραμμα Αλιείας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά προτεραιότητα, οι απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση του μέτρου της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς επίσης και του μέτρου για την αποζημίωση των ιχθυοκαλλιεργητών  μέσω του ΕΠΑΛΘ.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση την οποία επέδειξαν η Ευρωπαϊκή Προεδρία και η Κομισιόν στην ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων στήριξης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η διάθεση επιπλέον πόρων προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η πανδημία σε όλους τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του μέτρου αποστάξεως κρίσης για τη στήριξη του οινοπαραγωγικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση και της χώρας μας παροτρύνοντας παράλληλα τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έμπρακτη στήριξη των οινοπαραγωγών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει το υπό έγκριση Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του στην άμεση ανακούφιση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Υπουργός εκτίμησε ωστόσο ότι για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να διατεθεί ποσοστό ύψους 2% του ΠΑΑ χρηματοδοτούμενο πλήρως (100%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και σε υψηλότερο ποσοστό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των αγροτών που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός πρότεινε τα εξής: 

  • Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών στο ύψος του 80% των άμεσων ενισχύσεων με πιθανή ημερομηνία καταβολής νωρίτερα του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
  • Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών άνω του 50% για τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ με μειωμένες εγγυήσεις.
  • Χαμηλότερο ποσοστό στους επιτόπιους ελέγχους για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ζώων μέχρι ποσοστού 1,5%.
  • Πλήρης ευελιξία για τη μεταφορά πόρων μεταξύ των μέτρων του ΠΑΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Ζωντανή η πιθανότητα να πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση τον Ιούνιο

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% μέσα στον Ιούνιο, όπως δηλώνει στο Agronews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στον απόηχο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι πιθανότητες να περάσει τελικά μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο παραμένουν μεγάλες, ιδιαίτερα μετά τη σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε επί του θέματος η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Γιούλια Κλέκνερ.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σ’ αυτή την άτυπη τηλεδιάσκεψη, περισσότερο ξεκαθάρισαν πράγματα, σε σχέση με τις αδύναμες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά διευκολύνθηκαν αποφάσεις που θα βελτιώσουν τη θέση των αγροτών σε σχέση με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η πανδημία.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδηςοι μέχρι σήμερα κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν φέρνουν καινούργια χρήματα για την ενίσχυση των αγροτών, παρέχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα χρήσης εθνικών πόρων και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχει γίνει ζημιά από την πανδημία.

Ακόμα και η ενίσχυση των 5.000 ευρώ, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, αφορά στη δυνατότητα αναζήτησης κάποιων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που υπολογίζεται στο 1% του συνολικού προϋπολογισμού και οι υπηρεσίες το υπολογίζουν ότι είναι κοντά στα 41 εκατ. ευρώ, τονίζει ο υπουργός. Και συνεχίζει. Εγώ ζήτησα αυτό το ποσοστό να διπλασιαστεί, δηλαδή να γίνει 2%, προκειμένου να υπάρχει ευχέρια για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να γίνει ένα νέο πρόγραμμα που θα αποζημιώνει τους πληγέντες από τον Covid – 19.

Βεβαίως, όπως έχουμε πει, τονίζει ο υπουργός, πρόκειται για ειδική ενίσχυση, στην ουσία αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ για μεμονωμένους αγρότες και μέχρι 50.000 ευρώ όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της αγροδιατροφής.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η τελική έγκριση από την ΕΕ για το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ακριβώς τα πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να επιδοτηθούν. Η δε διαδικασία θα γίνει μέσω πλατφόρμας του υπουργείου, που είναι ήδη σε λειτουργία.

www.agronews.gr