Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Προς ματαίωση το κέντρο Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, η δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην Καλαμάτα, για λόγους οι οποίοι, επισήμως, σχετίζονται με τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πραγματοποίηση έργων ενίσχυσης του συγκεκριμένου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Στην αναβολή προώθησης του συγκεκριμένου σχεδίου συνέβαλε, δίχως άλλο, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.) που συνοδεύουν τη σύμβαση της Lockheed Martin με την Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση 84 αεροσκαφών τύπου F-16.

Το ζήτημα του εκπαιδευτικού κέντρου επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινό Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ωστόσο δεν ετέθη καν επί τάπητος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως υπαναχώρηση από τη σχεδιαζόμενη προώθηση της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο και στην καναδική εταιρεία που έχει καταθέσει την πρόταση για λογαριασμό του καναδικού κράτους.

Ως προς την τύχη της τροπολογίας, η οποία περιγράφει τη σύμβαση για τα Α.Ω. των F-16, αυτή θα ξεκινήσει να συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να αναλυθεί πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν τα 263 εκατ. δολάρια που θα επενδύσει η Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εν συνεχεία θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των 84 F-16 στην τελευταία εκδοχή τους (Viper). Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου εν συνεχεία να προωθηθεί το πρόγραμμα. Φαίνεται ότι επί της αρχής αλλά και γενικότερα, εκείνο που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης, είναι οι χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος προώθησε την τροπολογία με διαδικασίες που ήγειραν εύλογα ερωτήματα για το χρονικό σημείο κατάθεσης αλλά και τη μέθοδο.

Επί της ουσίας των 12 διαφορετικών έργων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα ασφάλειας, εφοδιασμού και πληροφοριών (ΑΕΠ), όπως αποκαλούνται πλέον τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ανά την Ευρώπη, αυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει πέντε έργα και θα κοστίσει στη Lockheed 185 εκατ. δολάρια και αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΕΑΒ και η δεύτερη, ύψους 78,71 εκατ. ευρώ, αφορά τα υπόλοιπα επτά έργα, για την ανάπτυξη υποδομών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

πηγή: kathimerini.gr