Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών οι Έλληνες

Πρωταθλητές στη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Υγεία. Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρισκόμαστε σε ότι αφορά το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για το 2017, πάνω άπο 35 συνταγές ανα 1.000 άτομα του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνει αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού. Ενώ ο μέσος όρος συνταγογράφησης αντιβιοτικών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20,6 ανα 1.000 άτομα, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 36,1 ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με αναλογία 29,9 άτομα ανά 1.000. Τελευταίοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Ολλανδοί, καθώς μόλις 10 στους 1.000 λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το 20% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, η οποία με ποσοστό 27,3% μαζί με την Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία- ανάμεσα σε 43 χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία- στην καθημερινή κατανάλωση καπνού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 18,4%. Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.

Καλό προσδόκιμο επιβίωσης και μέτρια ασφαλιστική κάλυψη

Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας, αυτό βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα. Για τους άνδρες είναι τα 78,5 έτη με μέσο όρο του ΟΟΣΑ τα 77,9 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 83,7 έτη, με μέσο όρο τα 83,1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία, 81,2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία, 69,7 χρόνια, ενώ η πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87,1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77,7 έτη στο Μεξικό.

Η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Ασφαλιστική κάλυψη έχει το 86% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρων των χωρών του ΟΟΣΑ έχει ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. H χώρα με καθολική ασφαλιστική κάλυψη 100%, είναι η Μ. Βρετανία.

Οι Έλληνες πληρώνουν αρκετά χρήματα, ποσοστό 4.4% από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για ιατρικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 3%. Τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας πληρώνουν όσοι ζουν στο Λουξεμβούργο, μόλις 1,4% και τα περισσότερα οι Ελβετοί, ποσοστό 5,3% του οικογενειακού τους προυπολογισμού.

Παχύσαρκα τα παιδιά – Τρώμε φρούτα και λαχανικά

Η θέση της Ελλάδας, αναφορικά με το επιπλέον σωματικό βάρος του πληθυσμού, είναι πάνω από τον μέσο όρο του 34,5% που καταγράφεται στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται στο 39,2%. Οι λιγότερο υπέρβαροι-παχύσαρκοι άνθρωποι, οριακά στο 20%, είναι οι Ιάπωνες, ένω οι άνθρωποι με τα περισσότερα επιπλέον κιλά συναντώνται στην ΗΠΑ και το Μεξικό. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά με παραπάνω κιλά, στη χώρα μας παραμένουν ψηλά στη λίστα του ΟΟΣΑ. Περίπου 3 στα 10 παραμένουν υπέρβαρα και παχύσαρκα και συναγωνίζονται στο πλεονάζον βάρος τα παιδιά από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ισπανία και τη Χιλή.

Τέλος, στην κατανάλωση φρούτων η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 56,8%. Στη χώρα μας, 55% των πολιτών τρώνε έστω και ένα φρούτο καθημερινά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 95%. Τα λιγότερα φρούτα καταναλώνουν -σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%- οι Λετονοί και οι Φινλανδοί. Στην κατανάλωση λαχανικών είμαστε στο 62,2%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 59%. Κoντά στο μέσο όρο βρισκόμαστε και όσον αφορά την εβδομαδίαια άσκηση, καθώς 6 στους 10 ενήλικες κάνουν κάποια μορφή γυμναστικής.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ