Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πρόβλεψη σοκ: 138.000 κρούσματα και 1844 θάνατοι συνολικά σε όλη τη χώρα στο τέλος του χρόνου

Τρομάζουν τα στοιχεία έρευνας του ΑΠΘ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα εάν τα μέτρα που λαμβάνονται σε τηρηθούν και ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει. Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντική μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που έκανε την έρευνα, στο τέλος Δεκεμβρίου στην χώρα μας θα έχουν καταγραφεί συνολικά 138.000 κρούσματα ενώ οι θάνατοι θα έχουν εκτοξευτεί στους 1844. Και αυτό όπως επισημαίνει θα συμβεί εαν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν.

«Βασική παράμετρος σε οποιοδήποτε μοντέλο είναι το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και στάθηκε στη χρησιμότητα των μοντέλων σε επίπεδο πρόληψης και συνειδητοποίησης, του «τι είναι πιθανό να συμβεί αν δεν εφαρμόσουμε καλά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα είναι η αλλαγή του καιρού και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό που διαφοροποιεί του τι βλέπουμε σήμερα και τι θα δούμε τον χειμώνα είναι η αλλαγή του καιρού, ο οποίος αυξάνει την μεταδοτικότητα και επιπλέον η αλλαγή του καιρού μας οδηγεί να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας την έρευνα, τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα είναι χρήσιμα προκειμένου να δίνουν κάποια θεωρητικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την πεποίθηση των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ είναι αναγκαίος ο έγκαιρος εμβολιασμός για την γρίπη, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται άμεσα. Να βελτιώσουμε όπου μπορούμε τις συνθήκες συγχρωτισμού, έρχεται χειμώνας κι όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε και να πάρουμε όσα μέτρα είναι εφικτό για να αποφύγουμε μια εξέλιξη όπως αυτή που προβλέπει η έρευνα του κ. Σαρηγιάννη».

Οι 11 περιοχές που θα ισχύσει η καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από σήμερα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση εφαρμόζεται εντός των ορίων: α) των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Τρικάλων και β) του Δήμου Μυκόνου.
Πηγή: flash.gr