Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Πρόσωπα και γεγονότα στην Ελλάδα του 2017

Με το πρόσφατο 11ο Συνέδριο της ΝΔ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι κέρδισε το στοίχημα της ενότητας, συγκεντρώνοντας στον ίδιο χώρο πρώην αρχηγούς του κόμματος που διατέλεσαν πρωθυπουργοί σε κρίσιμες περιόδους της χώρας, όπως τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, καθώς και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όλοι με τις δηλώσεις που έκαναν συστρατεύτηκαν στο πλευρό του στο δρόμο προς τις εκλογές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας ότι σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να τοποθετηθεί μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο. Είχε παραδεχτεί μάλιστα ότι «αυτό είναι σκληρό και άδικο, ειδικά για την «Ντόρα». Μία κίνηση με πολλαπλούς συμβολισμούς η οποία αιφνιδίασε πολλούς. Όχι όμως και την ίδια, που έσβησε τους όποιους ψιθύρους είχαν αρχίσει να ακούγονται από φίλους και αντιπάλους της ΝΔ, με μια θερμή αγκαλιά στον προέδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών κατοικιών

Το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ακούγεται κατά κόρον έξω από τα ειρηνοδικεία της χώρας το τελευταίο διάστημα, λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών ακόμη και χαμηλού εισοδήματος υπερχρεωμένων πολιτών που δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Και οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα ειρηνικές.

Στις 29 Νοεμβρίου το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, μεταξύ μελών κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και αστυνομικών δυνάμεων. Τα γεγονότα επέφεραν πλήγμα στο φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, που έσπευσε να εξαγγείλει ρύθμιση για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Χείρα βοηθείας» έτειναν και οι συμβολαιογράφοι, καθώς, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα, ζήτησαν «πάγωμα» των πλειστηριασμών εάν δεν είναι εφικτή η προστασία τους.

Σε έναν μάλλον άκομψο ελιγμό, η κυβέρνηση θέλησε να νομοθετήσει αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον όσων απειλούν ή προκαλούν σωματική βλάβη σε υπάλληλο πλειστηριασμού, αλλά τελικά μετά από διαβουλεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η ρύθμιση τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά, ακόμη και η απειλή πλειστηριασμών, τραυματίζει την εικόνα της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο όταν έξω από τα ειρηνοδικεία πραγματοποιούν θορυβώδεις διαδηλώσεις οι άλλοτε σύντροφοι του πρωθυπουργού, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης… 


Λεμπιδάκης: Έξι μήνες ομηρίας

Ένας αστυνομικός έλεγχος τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου σε έναν 22χρονο στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου ήταν το γεγονός που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος συμπλήρωσε τελικά έξι μήνες στα χέρια των απαγωγέων του.

Οι απαγωγείς για να απελευθερώσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν ζητήσει αρχικά 100.000.000 ευρώ, «έπεσαν» στη συνέχεια στα 30.000.000 ευρώ και λίγο πριν την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. είχαν απαιτήσει από την οικογένεια του επιχειρηματία 18 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη των δραστών, είχαν αποφασίσει να δεχθούν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η οικογένεια Λεμπιδάκη, τα οποία δεν ξεπέρναγαν τα 10.000.000 ευρώ.

Η απελευθέρωση του κρητικού επιχειρηματία έγινε στις 2 Οκτωβρίου σε μια μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με τους αστυνομικούς να πιάνουν στον ύπνο τα άτομα που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του και να οδηγούν τελικά στη Δικαιοσύνη εκείνη την ημέρα οκτώ άτομα. 

Στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Να οδηγηθεί σε ναυάγιο απειλήθηκε προς στιγμήν η πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια. Προτού καν ακόμη φτάσει στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του έλληνα Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος διατύπωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τις ελληνικές αντιρρήσεις, δίνοντας το έναυσμα για μία έντονη και δημόσια λεκτική αντιπαράθεση.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε ολόκληρη η βεντάλια των ελληνοτουρκικών, ενώ κατά τη επαφές του με τη μειονότητα στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε με έναν -τρόπον τινά- πατερναλιστικό λόγο, δημιουργώντας αμηχανία ή ακόμη και εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά. Για πρώτη φορά πάντως τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε την ύπαρξη Πομάκων στους κόλπους της μειονότητας, σπάζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας ότι είναι αμιγώς τουρκική.

Σε παραπολιτικό επίπεδο, σχολιάστηκε η ακύρωση του προγράμματος της πρώτης κυρίας Εμινέ Ερντογάν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι η ασθένεια που επικαλέστηκε ήταν μάλλον «διπλωματική», επειδή ως πιστή μουσουλμάνα δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μπροστά στα γυμνά αγάλματα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Εμπλοκή με τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σ.Αραβία

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των αποκαλύψεων για τη συμφωνία πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς επρόκειτο για μια διάτρητη ενέργεια, στην οποία πολλοί οσμίζονται σκάνδαλο, επικεντρώνοντας την κριτική στην εμπλοκή μεσάζοντα, του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου.

Η κορύφωση της υπόθεσης ήρθε σε μια μάχη κορυφής στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλύπτει τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, για να δεχθεί τα πυρά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δύο έχουν καταστεί όμηρος ο ένας του άλλου και όπως ήρθαν μαζί, μαζί και θα φύγουν.

Η υπόθεση είχε και προεκτάσεις άλλου τύπου: δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε οικονομικό αποκλεισμό της Υεμένης και βομβαρδίζει (ακόμη και) αμάχους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στη συμφωνία καθ’ αυτή. Τελικά, η «λύτρωση» ήρθε μέσω Ευρωκοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Με τα σκοτεινά σημεία πολλά, τα ερωτήματα ακόμη περισσότερα και την αντιπολίτευση να φέρνει στη δημοσιότητα συνεχώς νέα έγγραφα, το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα απασχολήσει και το 2018.

Κυπριακό: Ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

Τα πάντα γύρω μπορεί να αλλάζουν το Κυπριακό όμως παραμένει ίδιο. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν την προηγούμενη χρονιά, οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος εναποτέθηκαν στην Πενταμερή Διάσκεψη που συνεκλήθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Η Αθήνα εμφανίστηκε σταθερή στη θέση της «μηδέν στρατός – μηδέν εγγυήσεις», θέση με την οποία συμπαρατάχθηκε και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να υποβάλλει σχέδιο για σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων και παράλληλη κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα, επαναλαμβάνοντας -για ακόμη μία φορά- ότι δεν είναι στις προθέσεις της χώρας του να τερματίσει τη φυσική της παρουσία στη Μεγαλόνησο και να συναινέσει στην κατάργηση των όποιων «παρεμβατικών δικαιωμάτων».

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε το ναυάγιο της Πενταμερούς, με τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείπουν σε αυτή τη φάση την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και την Τουρκία να απειλεί με «σχέδιο Β» που περιλαμβάνει ακόμη και την προσάρτηση των κατεχομένων.


Επιδημία ιλαράς

Η ιλαρά, μια ξεχασμένη παιδική ασθένεια, χάρη στο εμβόλιο MMR, έκανε το 2017 την επανεμφάνισή της στη Γηραιά Ήπειρο λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος που κυριαρχεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), λίγο πριν το κλείσιμο του έτους έχουν καταγραφεί 8.427 κρούσματα και 30 θάνατοι εξαιτίας της νόσου.

Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία είναι οι χώρες που κρατούν τα σκήπτρα ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ενώ και στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί 922 περιστατικά μεταξύ των οποίων και δύο θάνατοι. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη χώρα μας στη μεγάλη πλειονότητα οι νοσούντες είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Η μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων καταγράφεται στη Νότια Ελλάδα.

Κύρια αιτία επανεμφάνισης της ιλαράς θεωρείται από την ελληνική και ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και συγκεκριμένα η σύνδεση του εμβολίου MMR με σοβαρές παρενέργειες, με κυριότερη τον αυτισμό. Ο συσχετισμός διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1998 σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Κι ενώ η έρευνα αποδείχθηκε ψεύτικη και το 2010 τελικά αποσύρθηκε, δυστυχώς οι θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και μη αναγκαία για την ανοσοποίηση των παιδιών. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχει λάβει μεγάλη έκταση το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τα παιδιά σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% είναι επαρκώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Γιάννης Μανδαλίδης, Ηλένα Κρητικού, Μιχάλης Νιβολιανίτης, Νίκος Κλόκας, Μαίρη Μπιμπή, Κωνσταντίνος Χασανδρινός

in.gr