Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πρόταση από το “Διάζωμα” για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2021 – 2027, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ

Την πρότασή του για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2021 – 2027, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί η Περιφέρεια για το νέο ΕΣΠΑ, κατέθεσε το “Διάζωμα”.

Ειδικότερα, η πρόταση του Διαζώματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου , όπως σημειώνει ο πρόεδρος του φορέα πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, “αφορά το σχεδιασμό της «Πολιτιστικής Διαδρομής Μορέας», ως μιας κεντρικής ΟΧΕ, η οποία θα ενσωματώνει την πληθώρα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονταν ή είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΟΧΕ Ταϋγέτου, ΟΧΕ Μάνης, ΒΑΑ Καλαμάτας, ΒΑΑ Αργους – Ναυπλίου, ΤΑΠΤοΚ Γορτυνίας κ.α.). Από τις πρωτοβουλίες αυτές απουσίαζε έντονα το κυρίαρχο συνεκτικό – ενοποιητικό στοιχείο.

Συνεπώς, η «ΟΧΕ Μορέας» φιλοδοξούμε να μετουσιώσει όλη την προίκα και τη δυναμική της Πελοποννήσου και να λειτουργήσει σαν μια «ομπρέλα» που αφενός θα αγκαλιάζει όλες τις πρωτοβουλίες, αφετέρου θα τους προσδώσει μια ενιαία ταυτότητα. Η πρότασή μας αφορά μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού, ένα προϊόν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η διαδρομή προτείνεται να έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Αργους (Αργος – Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα – Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη – Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς), και η) Πόλος Πύλου (Πύλος – Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη). Η διαδρομή θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία.

Για την υλοποίηση του προγράμματος της «ΟΧΕ Μορέας» είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν και να αξιοποιηθούν πέραν του ΠΕΠ – ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Recovery Resilience Facility, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ιδιωτικοί πόροι, χορηγίες, δωρεές κ.λπ.).

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το παραδοτέο με τίτλο «Εμπειρογνωμοσύνη για τον Προσδιορισμό Χωρικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και Σχέδιο Δράσης για Πολιτιστική Διαδρομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας έχουν υποβάλει πολύ αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τους άξονες στρατηγικής της νέας προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί η δυνατότητα – ευκαιρία ενοποίησης της «ΟΧΕ Μορέας» με τη διαπεριφερειακή ΟΧΕ «Διαδρομή Ολυμπίας Οδού», με σημείο σύγκλισής τους την περιοχή της Costa Navarino, του τουριστικού συγκροτήματος στη Μεσσηνία, που αποτελεί αφ’ ενός μείζονα αναπτυξιακό κόμβο διεθνούς κλίμακας, αφ’ ετέρου βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά φορτισμένη και με μεγάλο συμβολικό βάρος. Είναι, εξ άλλου, μια αναγκαιότητα η καλλιέργεια της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης σε όλους τους Πελοποννησίους, καθώς η Πελοπόννησος δεν αποτελεί παρά μια ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν την διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου σε δύο Περιφέρειες είναι σημαντικό να σχεδιασθεί και να παραχθεί ένα ενιαίο προϊόν που θα εκτείνεται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”.

Την πλήρη πρόταση του Διαζώματος μπορείτε να δείτε εδώ.

*Φωτογραφεία αρχείου