Τετάρτη
17
Απρίλιος
TOP

Πως είναι να ζεις στην πιο παγωμένη και πιο τοξική πόλη του κόσμου

Η πόλη Norilsk βρίσκεται στην καρδιά της Σιβηρίας, στην επαρχία του Krasnoyarsk για την ακρίβει πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, και είναι η βορειότερη πόλη του κόσμου. Είναι, επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη εντός του αρκτικού κύκλου, μετά το Murmansk. Οι κάτοικοι της πόλης, περίπου 175.000 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έχουν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που αγγίζουν έως και – 50°C.

Η ψυχρή περίοδος διαρκεί περίπου 280 μέρες τον χρόνο,οι χιονοθύελλες διαρκούν περί τις 130 μέρες τον χρόνο, ενώ η μέση θερμοκρασία κινείται στους -13 βαθμούς Κελσίου, με το ιστορικό χαμηλό να αγγίζει τους -53 βαθμούς Κελσίου.

Η πόλη ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά επισημα άνοιξε το 1935, όταν η πόλη έγινε το κέντρο του Norillag, ενός στρατοπέδου αναγκαστικής εργασίας για πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι έσκαψαν το πρώτο ορυχείο νικελίου και χαλκού.

Σήμερα, στο Norilsk, βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, χαλκού και παλλαδίου στον κόσμο, τα οποία υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους. Αποτέλεσμα; Εκτός από παγωμένη είναι και η πιο μολυσμένη πόλη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δείτε στο βίντεο του BBC φωτογραφίες της Elena Chernyshova από το Norilsk.

“Ναι! Βγαίνουμε έξω! Κολυμπάμε, δεν στερούμαστε τίποτα!”, δηλώνει κάτοικος της περιοχής σε σχετική ερώτηση, που έχει συνηθίσει τον παγωμένο καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί όυι λόγω των συνθηκών ζωής το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων δεν ξεπερνά τα 50 έτη…

www.newsit.gr