TOP

Πόρτο Κάγιο : Ανακάλυψε το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σημείο συνάντησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Το Πόρτο Κάγιο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό , κρυμμένο σε έναν κόλπο της Λακωνίας. Το σύγχρονο όνομα του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles ενώ παλαιότερα ο Παυσανίας το ανέφερε ως Ψαμαθός.

Ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης που αποτέλεσε φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν μεταξύ άλλων οι Φοίνικες, οι Ρωμαίοι , οι Βυζαντινοί αλλά και ο πειρατικός στόλος του Λάμπρου Κατσώνη. Λέγεται , μάλιστα ότι υπήρξε και το ορμητήριο του στόλου του και το μέρος όπου τελικώς αφανίστηκε.

Ο γραφικός αυτός οικισμός είναι μια από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της Μάνης αναδεικνύοντας τις τρεις χαρακτηριστικές ομορφιές της : τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά με φόντο τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης, το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σημείο συνάντησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Ακολουθώντας το στενό μονοπάτι που ξεκινά στην δεξιά άκρη του λιμανιού του Πόρτο Κάγιο, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων, θα φθάσουμε μετά από σύντομο περπάτημα στο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου και στην μύτη του λιμανιού με τον φάρο και την πραγματικά όμορφη θέα.

Μπορείς επίσης , να απολαύσεις νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες σε κάποιο από τα ταβερνάκια με το κύμα να σκάει κυριολεκτικά στα πόδια σου.

ρεπορτάζ : Δ.Μπ