Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πόσες ώρες ύπνου πρέπει να (μην) κοιμάσαι τελικά; Μην βιαστείς να απαντήσεις

H ομάδα ερευνητών του πανεπιστήμιου του Οντάριο είναι μία από εκείνες που έχουν μπει στη διαδικασία να βγάλουν ένα οριστικό πόρισμα γύρω από το ιδανικό- από άποψη διάρκειας- πρόγραμμα ύπνου. Η εν λόγω ομάδα ισχυρίζεται πως αυτό που μας παρουσιάζουν είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μελέτης ύπνου παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μία ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί πολλάκις από παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ότι δηλαδή ο βραδινός ύπνος διάρκειας 7-8 ωρων είναι ο ιδανικός για την υγεία μας, τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική. Το νέο δεδομένο που φέρνει αυτή η μελέτη είναι πως ο υπερβολικά πολύς ύπνος έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με αυτές του υπερβολικά λίγου ύπνου. Το «κοιμάμαι πολύ» δεν αποτελεί ένα ακόμα tip μακροζωίας, ίσα ίσα. Ο επικεφαλής της μελέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο πολύς ύπνος σε καθημερινή βάση δεν προσθέτει ενέργεια, αλλά την περιορίζει. Ίσως τώρα καταλαβαίνεις γιατί όταν το παρακάνεις και ξεχνάς να ξυπνήσεις, νιώθεις σαν ζαβλακωμένο κοτόπουλο. Η υπερβολική αδράνεια έχει τον ίδιο αντίκτυπο με την εξάντληση στις σωματικές και νοητικές λειτουργίες.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από δεδομένα, όπως ακριβώς τα κατέθεσαν 10.000 συμμετέχοντες σε μία από τις ηλεκτρονικές υπο-έρευνες της μελέτης. Όσοι κοιμήθηκαν λίγο ή πολύ, εμφάνισαν την ίδια δυσκολία και αδυναμία να φέρουν σε πέρας 12 γνωστικές δοκιμασίες.

ladylike.gr