Σάββατο
16
Νοέμβριος
TOP

Πότε και πώς θα λήξει το lockdown στην Ελλάδα

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορωνοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαιτέρως καθοριστική με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν την σταθεροποίηση της πορείας της νόσου η οποία αυτομάτως θα φέρει μια ισορροπία στις εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνοντας τον αριθμό των διασωλημένων.

Στο Μαξίμου ελπίζουν πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα όπως η αύξηση της τηλεργασίας και ο περιορισμός και άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Στόχος είναι να υπάρξει σταθεροποίηση και ακολούθως μείωση των κρουσμάτων, ώστε στις αρχές Δεκεμβρίου να αρχίσει η άρση κάποιων από τα μέτρα της καραντίνας και να κάνουμε… σχετικά “κανονικές” γιορτές Χριστουγέννων. Κυρίως δε να ανοίξει η αγορά για να περιοριστεί η ζημιά στην οικονομία.

Ήδη πάντως στην Κοζάνη και την Καστοριά που ήταν οι πρώτοι δύο νομοί που μπήκαν σε καθεστώς lockdown η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, γεγονός που δίνει σημάδια αισιοδοξίας πως θα συμβεί το επόμενο διάστημα και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Αγωνία να μην γίνει Θεσσαλονίκη, η Αττική

Η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τόσο στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο υγείας είναι η δραματική εικόνα που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη να μην μεταφερθεί στην Αττική, γιατί σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας δείχνει μέχρι στιγμής να βρίσκεται στα όρια του συναγερμού, χωρίς ωστόσο να τα έχει ξεπεράσει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε χθες τα 612 κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά δείχνει να αντέχει όσο η κατάσταση παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην Θεσσαλονίκη η επέλαση της πανδημίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την εικόνα κάνοντάς την εφιαλτική. “Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1.

Δεν υποχωρεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι εφιαλτική διατηρώντας τα πρωτεία στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν χθες τα 766. Κλίνες ΜΕΘ είναι είδος προς εξαφάνισης με αποτέλεσμα, μονάδες νοσηλείας να μετατρέπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας προκειμένου να περιθάλψουν τους δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό που δέχονται συνεχώς τα νοσοκομεία.

Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως τα επόμενα 24ωρα η εικόνα τουλάχιστον προς τα κρούσματα θα είναι μειούμενη, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχίσει να είναι αφόρητη. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Mega εκτίμησε πως η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται. “Τα εξιτήρια στην Θεσσαλονίκη ήταν κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια. Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και δεν θέλω να κουνάω το δάχτυλο και να τρομάζω τους συμπολίτες μας. Θα τα καταφέρουμε”.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας. Η Πέλλα είχε 159 κρούσματα, η Λάρισα 143, η Μαγνησία 81, οι Σέρρες 65, η Χαλκιδική 56 και στην Καρδίτσα βρέθηκαν χθες 60 πολίτες θετικοί στον Κορονοϊό. Μάλιστα από την συγκεκριμένη περιοχή χρειάστηκαν να μεταφερθούν δύο ασθενείς στο νοσοκομείο της Χαλκίδας καθώς στην Καρδίτσα δεν υπήρχαν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.

“Προφανώς θα υπάρχουν και μετακινήσεις και έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Το εξήγησα σήμερα που επισκέφθηκα τη Χαλκίδα. Η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ζητούν καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

Η δραματική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στη Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει τους αρμόδιους φορείς να ζητούν το καθολικό lockdown στην πόλη προκειμένου να σταματήσει η διασπορά της πανδημίας. Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται και οι ουρές για τεστ ολοένα και αυξάνονται.

Σύμφωνα με το “Open” το βράδυ της Παρασκευής ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία ζητούν την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη.

thetoc.gr