Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πότε ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για τη συγχώνευση των ΤΕΙ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα ιδρύματα της χώρας που προβλέπει τη συγχώνευση των ΤΕΙ.

«Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου που θα ψηφίσουμε στη Βουλή (σ.σ.το πολυνομοσχέδιο) για όλα τα Ιδρύματα της χώρας μας με τη νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Α. Κατσανιώτη, για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

«Όλο αυτό έγινε χωρίς να ανοίξει μύτη, σε αντίθεση με το σχέδιο «Αθηνά», ακριβώς επειδή σεβαστήκαμε τις επί της ουσίας από κάτω και ακαδημαϊκές διαδικασίες» συμπλήρωσε επίσης ο υπουργός.

Σχετικά με τις προτάσεις των Κοσμητόρων του ΕΑΠ ο υπουργός δήλωσε ότι για πρώτη φορά θα γίνουν δεκτές όλες τις προτάσεις στο σύνολό τους για την αναβάθμιση του.

Ο Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοικτού πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε τα εξής:

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα σχέδιο για τη διοίκηση αυτού του νέου πανεπιστημίου. Γιατί αυτό το νέο πανεπιστήμιο, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει αυτές τις δύο διακριτές, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες λειτουργίες γιατί στα υπόλοιπα τμήματα θα μπαίνουν τα παιδιά με τις κανονικές διαδικασίες κλπ.» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

«Αυτό, όμως, θα χρειαστεί κάποιες σκέψεις για τη διοίκηση, πράγματα που πάντα κάνουμε σε αυτές τις νέες αρχιτεκτονικές γιατί πάντα η ιστορία ενός θεσμού χρειάζεται κάποιες αναπροσαρμογές. Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα υπάρχει μία τέτοια πρόταση» πρόσθεσε.

Το μέλλον των τμημάτων των ΤΕΙ

«Θα ακολουθήσουμε αυτό που ακολουθούμε παντού. Προτάσεις από τα κάτω. Αυτό έχουμε κάνει. Το αντίστροφο δηλαδή. Το Υπουργείο δεν έχει πάρει ούτε μία πρόταση η οποία δεν έχει έρθει από κάτω» δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν έχει ξαναγίνει από το 1974 και μετά. Προτάσεις που έρχονται από επιτροπές, που τα ίδια τα ιδρύματα προτείνουν, με ακαδημαϊκό χαρακτήρα, γίνεται συζήτηση στις συγκλήτους κλπ, χωρίς ούτε ένα προεδρικό διάταγμα, που δεν θα το πάρει είδηση κανένας, στη Βουλή και ανοικτά όλα, όλες αυτές οι εκθέσεις».

«Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Προτείνουμε την ίδρυση στην Πάτρα ενός δεύτερου πανεπιστημίου. Σε αυτό το πανεπιστήμιο θα πάει η δομή του ΕΑΠ ως έχει και θα έχει και παραδοσιακά τμήματα. Αυτή η δομή του ΕΑΠ θα μπορέσει να αναβαθμιστεί όχι μόνο μέσω συνεργειών, αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που θα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η λογική. Τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα μείνουν σε αυτή τη δομή».

www.in.gr