Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τα κιλά των γιορτών

Πέρασαν και οι γιορτές. Φάγαμε και ήπιαμε λίγο (έως πολύ) παραπάνω. Τώρα όμως είναι πιθανόν οι πολλές απολαύσεις και οι καταχρήσεις να μας κάνουν να ασφυκτιούμε μέσα στα ρούχα μας ή ακόμη χειρότερα να κάνουν τα κουμπιά του παντελονιού να μην μπορούν να κλείσουν.

Και βέβαια έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος, δεν αισθανόμαστε όμορφα με το σώμα μας, το ρίχνουμε στο φαγητό και τανάπαλιν.Μην τρομοκρατείστε. Αν κινητοποιηθείτε μέσα στις πρώτες ημέρες μετά τις γιορτές, τα δύο ή έστω τρία κιλά που καταφέρατε να πάρετε, θα τα χάσετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι αν τα αφήσετε να σταθεροποιηθούν ή να αυξηθούν. Πώς όμως να ξεκινήσει κανείς δίαιτα τώρα που έχει μάθει να τρώει τόσες λιχουδιές όλη την ημέρα; Αφήστε τις δικαιολογίες, βάλτε μέσα στους στόχους της νέας χρονιάς τη διόρθωση αυτών των ατασθαλιών και καλή επιτυχία!

Κάθε αρχή και δύσκολη

Αναμφίβολα ξεκινώντας τη δίαιτα θα νιώθετε να πεινάτε. Μην απογοητεύεστε. Το πιθανότερο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πεινάτε, αλλά νιώθετε ότι θα πρέπει να στερηθείτε τα μελομακάρονα και τις σοκολάτες που έχει συνηθίσει να γεύεται ο ουρανίσκος σας, και σας έχει καταλάβει η λεγόμενη ψυχολογική πείνα. Αν ξεπεράσετε την κρίσιμη περίοδο των πρώτων τριών τεσσάρων ημερών, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα απώλειας αυτών των κιλών και θα νιώθετε πολύ πιο ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας. Ας μην ξεχνάμε και το στενό παντελόνι που θα αρχίσει να σας χωράει πάλι.

Κάντε κουράγιο. Αλλωστε, η δίαιτα δεν θα είναι μακροχρόνια, αφού τα κιλά είναι λίγα. Δείτε το σαν μια «θεραπεία αποτοξίνωσης» από το πολύ φαγητό. Να θυμάστε ότι όταν νιώθετε αίσθημα πείνας ο οργανισμός προειδοποιεί ότι έχει ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας. Οπότε, αν φάτε κάτι με λίγες θερμίδες, ίσα για να σας κόψει την όρεξη, ο οργανισμός θα αναγκαστεί να καταναλώσει το λίπος που έχει συσσωρεύσει για να πάρει τις θερμίδες που χρειάζεται. Έτσι όταν πεινάτε να σκέφτεστε «τώρα καίω θερμίδες», για να… παρηγορείστε.

Ένα άλλο τρικ που θα κατευνάσει την πείνα σας και το οποίο ωφελεί ιδιαίτερα τον οργανισμό σας είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5-2 λίτρων νερού την ημέρα.

Εκτός από τη δίαιτα, θα πρέπει να εντατικοποιήσετε και την άσκηση του σώματός σας. Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, ξεχάστε το ασανσέρ και αρχίστε να ανεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια. Στο διάλειμμα της δουλειάς περπατείστε για δύο με τρία τετράγωνα τρώγοντας το σάντουιτς σας. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας δέκα λεπτά μακρύτερα από το γραφείο ή το σταθμό του μετρό. Γενικά, προσπαθήστε να κινηθείτε όσο γίνεται περισσότερο.

Η κίνηση αποτελεί το μοναδικό σύμμαχο κατά των περιττών κιλών, καθώς επιταχύνει το ρυθμό καύσεων του οργανισμού σας, ενώ παράλληλα προσδίδει γράμμωση στο κορμί σας. Εκτός των άλλων, αποτελεί ένα άριστο αντικαταθλιπτικό και βελτιωτικό της διάθεσης. Κατά την άσκηση ο οργανισμός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες που προκαλούν ευεξία. Όλοι έχουμε αισθανθεί πολύ πιο ευδιάθετοι ύστερα από ένα εικοσάλεπτο γυμναστικής, όσο κουρασμένοι και αν ήμαστε πριν. Για αυτό μη διστάζετε και προπάντων μην αναβάλλετε τη γυμναστική σας για ένα αύριο που δεν θα έλθει ποτέ. Αν ξεκινήσετε, θα δείτε ότι θα σας γίνει τρόπος ζωής, όπως ο καθημερινός καφές, και δεν θα θέλετε να διακόψετε.

Δίαιτα: Προγραμματισμένη διατροφή και όχι λιμοκτονία

Οι αυστηρά στερητικές δίαιτες δεν έχουν θέση ούτε στα προγράμματα «αποτοξίνωσης» ή ταχείας απώλειας κιλών. Οι υποθερμιδικές δίαιτες οδηγούν σε ελάττωση του ρυθμού καύσεων του οργανισμού, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ και η επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών είναι απλώς θέμα χρόνου μετά τη διακοπή της δίαιτας. Το σώμα, νιώθοντας ότι μπορεί να ξαναβρεθεί σε κατάσταση ασιτίας, προσπαθεί να αποθηκεύσει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί, δηλαδή αυξάνει τα αποθέματα λίπους του. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι να πάρουμε ένα δυο κιλά παραπάνω από αυτά που χάσαμε με τόσο κόπο.

Συνοψίζοντας πρέπει:

  • Κατ’ αρχάς, να τρώτε πέντε μικρά γεύματα ημερησίως
  • Να πίνετε τουλάχιστον οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα
  • Να έχετε πάντα κομμένα στο ψυγείο λαχανικά (καροτάκια, αγγουράκια, σέλινα) για τις ώρες της πείνας
  • Να προετοιμάζετε το φαγητό της επόμενης ημέρας και να μην το αφήνετε για την τελευταία στιγμή

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η ημέρα σας

Πρωινό Δεκατιανό Μεσημεριανό Απογευματινό Βραδινό
δύο φρυγανιές

ή

δύο κουταλιές της σούπας δημητριακά (καλύτερα ολικής αλέσεως) και

ένα φρούτο ή μισό ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη 100 γρ. κρέας ή ψάρι

ή κοτόπουλο ψητό

ή βραστό (μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε την πέτσα)

και

ένα φρούτο

και

ένα γιαούρτι

(0-2%)

ένα αβγό βραστό

ή

ένα μικρό κομμάτι τυρί (προτιμήστε άπαχη μυζήθρα

ή τύπου cottage)

και

ένα ποτήρι γάλα

ή

ένα γιαούρτι

(0-2% λιπαρά

και

σαλάτα (όση και με όποιο λαχανικό θέλετε) με
δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

και

όση σαλάτα θέλετε
ένα φρούτο και μία μέτρια φέτα ψωμί (περίπου 30-40 γρ.)
ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ένα μέλι

ή

μία φέτα τυρί για τοστ

Στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων μπορείτε να τρώτε όσα λαχανικά θέλετε ή να προσθέσετε ένα επιπλέον φρούτο και ένα γιαούρτι στο ημερήσιο πρόγραμμα δίαιτας.

Το παραπάνω πρόγραμμα διατροφής σάς παρέχει περίπου 1.100-1.200 θερμίδες την ημέρα και υπολογίζεται ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε 1-1,5 κιλό την εβδομάδα ή και παραπάνω, ανάλογα με το πόσο συστηματικά ασκείστε. Επίσης δεν στερεί τον οργανισμό σας από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά.

Φροντίστε να τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε στον εαυτό σας. Η δίαιτα θα διαρκέσει δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες, τα αποτελέσματά της όμως θα είναι μακροχρόνια. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι το φαγητό δεν τελειώνει, τα νόστιμα σοκολατάκια της βιτρίνας του ζαχαροπλαστείου θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί και έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Εξοπλιστείτε με υπομονή και καλή επιτυχία!

health.in.gr