Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πώς τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών επηρεάζουν την “Καρέλια”

Της Αλεξάνδρας Γκίτση από το capital.gr

Σοβαρή επίπτωση στις πωλήσεις της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια του 2% του τζίρου της θα έχει η διακοπή της λειτουργίας των συνοριακών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, η οποία έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018.

Αυτό αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η Καπνοβιομηχανία, η διοίκηση της οποίας εκτιμά πως η αγορά καπνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά θα κινηθεί και την τρέχουσα χρήση σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των υψηλών λιανικών τιμών, και της αύξησης του λαθρεμπορίου, αμφότερα αποτέλεσμα των υψηλότατων ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως σημειώνει.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις της, αυτές αναμένεται να ακολουθήσουν τις τάσεις της γενικότερης αγοράς, ενδεχομένως με μικρή αύξηση του μεριδίου μας στον λεπτοκομμένο καπνό, σημειώνει στην οικονομική έκθεση του 2017.

Σε ότι αφορά τη διεθνή της παρουσία η θετική πορεία της στις χώρες της Ε.Ε και Δυτικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και εντός του 2018, με εξαίρεση την αγορά της Γαλλίας, όπου η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις όλων των καπνοβιομηχανιών. Στη Βουλγαρική αγορά αναμένει, εκτός απροόπτου, τη διατήρηση του μεριδίου της σε υψηλά επίπεδα με παράλληλη βελτίωση της μικτής κερδοφορίας του ομίλου, εξέλιξη την οποία επίσης προβλέπει και για τις λοιπές χώρες της Βαλκανικής.

Αναφορικά με τις αγορές καπνικών προϊόντων των χωρών της Βορείου Αφρικής σημειώνει πως έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητες στις συνεχείς μεταβολές της ισοτιμίας των τοπικών νομισμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανές απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπει στη διοίκηση της ελληνικής Καπνοβιομηχανίας, όπως τονίζει στην οικονομική της έκθεση, να προβεί σε αξιόπιστες προβλέψεις. Πάντως η διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 μειώνει τη μικτή της κερδοφορία, η οποία ενδεχομένως αντισταθμιστεί μερικώς από μικρή αύξηση των πωλήσεων στις χώρες της Δυτ. Αφρικής.

Θετικά προβλέπει ότι θα κινηθούν οι πωλήσεις της στην αγορά Duty Free της Τουρκίας, η οποία μετά από περίοδο μειωμένης τουριστικής κίνησης, δείχνει έντονα σημάδια ανάκαμψης. Αν και όπως επισημαίνει η διοίκηση της Καρέλιας ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης εξαιτίας πολιτικών εξελίξεων και άλλων εντάσεων στην περιοχή παραμένει. Παράλληλα σημειώνει πως η αυξημένη μικτή κερδοφορία που παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 ενδεχομένως αντιστραφεί αν συνεχιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και σε μείωση των λιανικών τιμών των προϊόντων της, οι οποίες είναι σε ευρώ. Θετική πορεία αναμένει στις πωλήσεις της στις λοιπές αγορές της Μέσης Ανατολής. Σε ότι αφορά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όσο και στις αγορές της Άπω Ανατολής, η διοίκηση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αναμένει μικρή μείωση του όγκου πωλήσεων λόγω συνεχών αυξήσεων της φορολογίας των καπνικών προϊόντων αλλά και της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, εμφάνισε πέρυσι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις 209,482 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 3,6% σε σχέση με το 2016, τα κέρδη προ χρηματοδοτικών διαφορών, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν 3,64% στα 88,144 εκατ. ευρώ, πτώση 19,28% κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στα 71,762 εκατ. ευρώ ενώ μείωση 12,27% σημείωσαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στα 54,741 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί την 20η Ιουνίου, τη διανομή μερίσματος, συνολικού ποσού 25,392 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα 9,20 ευρώ ανά μετοχή. Το προτεινόμενο μέρισμα, είναι ίσο με αυτό της χρήσης του έτους 2016, και διαμορφώνει μερισματική απόδοση της τάξης του 3,33% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31η Δεκεμβρίου 2017.