Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σαν σήμερα , 29 χρόνια χωρίς τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Ζαμπέτα

Σαν σήμερα το 1992 πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας. Η δημιουργικότερη δεκαετία του και οι μεγάλες συνεργασίες (Vids)

Ο βιρτουόζος του μπουζουκιού, σπουδαίος λαϊκός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το πρωί της 10ης Μαρτίου 1992, ο , σε ηλικία 67 ετών, στο νοσοκομείο ”ΣΩΤΗΡΙΑ” όπου νοσηλευόταν αρκετές εβδομάδες.

Ο αγαπητός στο κοινό συνθέτης πολλών επιτυχιών, γεννήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος το 1925 και έγραψε πάνω από 250 τραγούδια, καθώς και μουσική για περισσότερες από 200 ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο ίδιος έλεγε ότι έχει ”βγει” από τον κινηματογράφο και ειδικότερα από το έργο ”Ο πύργος των Ιπποτών”, που προβλήθηκε το 1952 και στο οποίο εμφανιζόταν με συγκρότημα μπουζουκιών δίπλα στον Γιώργο Μητσάκη.

Η δεκαετία του ΄60 είναι η δημιουργικότερη περίοδος του Γιώργου Ζαμπέτα, καθώς, καταξιωμένοι ήδη τραγουδιστές αλλά και νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα ζητούν επιμόνως τραγούδια του, πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης της εποχής, ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική), συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις και παράλληλα καθίσταται περιζήτητος από τους μεγάλους συνθέτες, οι οποίοι ζητούσαν να ”εκτελέσει” με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του τις μελωδίες τους.

Έχει παίξει σόλο μπουζούκι σε έργα των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Πλέσσα, Ν. Μαμαγκάκη κ.α., καθώς υπήρξε από τους ελάχιστους σολίστ του μπουζουκιού που είχε στο παίξιμο του καθαρά προσωπικό ήχο.

Συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου, τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Πυθαγόρα, τον Αλ. Καγιάντα, τον Κ. Πρετεντέρη, τον Δ. Τζεφρώνη, τον Λ. Παπαδόπουλο, τον Ν. Μπακογιάννη, τον Ξ. Φιλέρη, τον Γ. Παπανικολόπουλο, τον Ν. Ελευθερίου κ.α.

πηγή:  news247.gr