Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί: Συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Χθες το απόγευμα στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του κλάδου, με επίκεντρο τη χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου αλλά και τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα γίνει προσυγκέντρωση αγροτών στη Μεσσήνη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στην Καλαμάτα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με κατάληξη το Διοικητήριο, όπου θα παραδώσουν το κοινό ψήφισμα των Συλλόγων.

Στη χθεσινή συνέλευση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των Α.Σ. Χανδρινού, Μεσσήνης , Φιλιατρών και Χώρας.

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λάμπρος Χρυσανθακόπουλος, στην έναρξη παρουσίασε το κοινό ψήφισμα που υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Γαργαλιάνων και Χανδρινού, με τη στήριξη των Αγροτικών Συλλόγων των Φιλιατρών και της Χώρας.

Στο ψήφισμα οι αγρότες ζητούν:

  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα  που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση .
  2. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών ,  και απαιτούμε την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοση τους για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των έμπορων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα στο εμπόριο την διακίνηση των προϊόντων .Κρατικός έλεγχος για της παράνομες Ελληνοποιήσεις η οποίες υποβαθμίζουν   τα αγροτικά προϊόντα.
  3. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους  από το Καθαρό φορολογητέο εισόδημα .                                                         Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων , μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , αποκλειστικά δημόσια υγεία και πρόνοια .
  4. Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα , κατάργηση προκαταβολής φόρου και  τεκμηρίων διαβίωσης .
  5. Κόστος παραγωγής α)  Αφορολόγητο Πετρέλαιο, β) μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος , γ)  κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής ( αγροτική οδοποιία , αρδευτικά , αντιπλημμυρικά )
  1. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα . Άμεση κάλυψη των φετινών καταστροφών , αλλαγή αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ , κρατικός φορέας που θα καλύπτει το 100 % της πραγματικής ζημιάς που θα έχει υποστεί ο παραγωγός
  2. Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 1945 και η αντικατάσταση τους , με νεώτερους και σύνδεση με το ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αγροτοκτηνοτρόφους .
  3. Αύξηση  ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς  , να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε εφορία , ΕΦΚΑ , ΕΛΓA.Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – χωραφιού για δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

9.      Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και  η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης εξέφρασαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στο λάδι

Οι ελαιοπαραγωγοί συζήτησαν διεξοδικά σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς βλέπουν ότι τα έσοδα είναι για δεύτερη χρονιά χαμηλά και θα βρεθούν στα όρια της οικονομικής επιβίωσης. Την ίδια στιγμή το κόστος συλλογής και καλλιέργειας για τους παραγωγούς όπως αναφέρθηκε φτάνει στα 2.70 ευρώ, και αναγκάζονται να πουλήσουν με 2 ευρώ, ζητώντας να καθοριστεί κατώτερη τιμή, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.