Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Σε ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο η εκδήλωση για το αναστηλωτικό έργο του Παναγίου Τάφου

Ανεπαρκές αποδείχθηκε το αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» για την εκδήλωση σχετικά με το αναστηλωτικό έργο του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Η εκδήλωση διήρκεσε πέραν των 2 ωρών κι, όμως, μέχρι το τέλος την παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πολίτες που γέμισαν τα καθίσματα του αμφιθεάτρου και δεκάδες όρθιοι ή καθιστοί στους διαδρόμους.

Διοργανωτής ήταν η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και συνδιοργανωτής ο Δήμος Καλαμάτας, όσον αφορά σε μιαν εκδήλωση για την ανάδειξη του αναστηλωτικού έργου του Ιερού Ναού της Αναστάσεως και του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, έργου που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παραδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2017. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019 και το πρόγραμμα περιέλαβε:
• Ομιλία από την Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Φωτεινή Πέρρα με θέμα: «Σταυροφορίες και Μνημεία στους Αγίους Τόπους. Μια περιήγηση»
• Ομιλία από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαο Ζαχαριά με θέμα: «Χρονολογώντας το Ιερό Κουβούκλιο στα Ιεροσόλυμα»
• Ομιλία από την Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου με θέμα: «Το αναστηλωτικό έργο του Ναού της Αναστάσεως και του Ιερού Κουβουκλίου στα Ιεροσόλυμα»
Την εκδήλωση πλαισίωσε τιμητικά η χορωδία «Ορφεύς» Καλαμάτας, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος Ιβάν Μάντζαρης. Συντονίστρια ήταν η Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ
ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ»

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε την πρόταση της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, καθώς αναφερόμαστε στο πλέον εμβληματικό μνημείο της Χριστιανοσύνης και όχι μόνο, στον Πανάγιο Τάφο. Ο Πανάγιος Τάφος συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο, εκπέμποντας το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε στο πρόσωπο της κυρίας Μοροπούλου τη διεπιστημονική ομάδα που αποκατέστησε το Ιερό Κουβούκλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας κάνατε περήφανους». Ευχαρίστησε, επίσης, τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους, όπως και την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας για τέτοιες εκδηλώσεις θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους Συλλόγους της πόλης.

ΕΡΓΟ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ
ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Το έργο της εβδομηκονταμελούς ελληνικής διεπιστημονικής ομάδας, κυρίως από το ΕΜΠ, αλλά και τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Γεωπονικό και Πειραιώς, πλαισιωμένης από εξειδικευμένους τεχνίτες και συντηρητές, παρουσίασε η κυρία Μοροπούλου, αφιερώνοντας την ομιλία της στη μνήμη της μητέρας της, που κατήγετο από τους Γαργαλιάνους. Η κα Μοροπούλου περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Ιερό Κουβούκλιο, που κινδύνευε με κατάρρευση και στην επιτυχή στερέωση και αποκατάστασή του, με αποτέλεσμα οι προσκυνητές από 12,5 εκατ. ανά έτος να έχουν αυξηθεί σε 50 εκατ. ανά έτος! Τόνισε, δε, ότι οι εργασίες διεξήχθησαν σε 24ωρη βάση, χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού και με επιτυχές αποτέλεσμα εντός χρονοδιαγράμματος. Η επιτυχία του εγχειρήματος έγινε αντικείμενο επαινετικού σχολιασμού από επιστήμονες και μη διεθνώς, ενώ πρόσφατα επιδόθηκε στην ίδια, στο Βατικανό, το επίζηλο βραβείο Giuseppe Sciacca.
Η κα Μοροπούλου καθήλωσε το κοινό όταν αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν στις 26 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.11, όταν ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος και η ομάδα αποκατάστασης του μνημείου βρέθηκε μπροστά στην ταφική κλίνη του Ιησού Χριστού. Το μνημείο ανοίχθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 αιώνες. Η Καθηγήτρια του ΕΜΠ εξήγησε ότι η ομάδα της πήρε μετρήσεις με υπερσύγχρονα όργανα, ελεγχόμενα από υπολογιστές, 2 ώρες αφότου αφαιρέθηκε η πλάκα που καλύπτει την ταφική κλίνη, διότι «όταν ανοίξαμε, σταμάτησαν τα όργανα εξαιτίας της μεγάλης ενέργειας που εκλύθηκε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η κα Μοροπούλου προσέθεσε ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος «είχανε σβήσει τα όργανα» και «φέραμε άλλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διότι δεν λειτουργούσαν αυτοί που είχαμε τοποθετήσει». Σε ερώτηση ακροατή μετά το πέρας της ομιλίας, η Καθηγήτρια απάντησε ότι «δεν μπορεί να ερμηνευθεί αυτό το φαινόμενο. Είναι πολλά πράγματα που δεν ερμηνεύονται. Εμείς τα αισθανθήκαμε, γι’ αυτό και είπα ότι αυτός ο τάφος είναι ζωντανός». Είπε, επίσης, ότι οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν πως το σώμα του Χριστού εναποτέθηκε στον τάφο, που είχε φτιάξει ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας για τον εαυτόν του. «Εμείς τεκμηριώσαμε και ταυτίσαμε τη θέση του τάφου του Ιωσήφ από Αριμαθαίας», επεσήμανε η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.