Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Σε «μετάλλαξη» και η φάση της πανδημίας – Άμυνα, με μέτρα και εμβόλια

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού την ώρα που η πανδημία, όπως επισημαίνουν, εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή των μεταλλάξεων, απαιτώντας αναπροσαρμογές στους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και θέτοντας νέες προκλήσεις προκειμένου, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, «να προλάβουμε τον ιό».

  • Σήμα κινδύνου για τις μεταλλάξεις κορονοϊού – Καλύπτονται από τα εμβόλια, λένε επιστήμονες

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με πιθανώς μεγαλύτερη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ανά τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα στη χώρα μας, 248 ασθενείς νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 33  θανάτους.

Σειρά δεδομένων αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό την ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Επι τάπητος τέθηκε:

  • η άνοδος των κρουσμάτων,
  • η αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική κατά 50% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν,
  • η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής. Σημειωτέον μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που μεταφράζεται σε 50 με 80 νέες εισαγωγές καθημερινά, ενώ
  • η διασπορά, με τον δείκτη Rt μεταδοτικότητας, στο λεκανοπέδιο, να έχει φθάσει στο 1,01 και στη Νότια Ελλάδα στο 1,10, αποτελεί μεγάλη εστία προβληματισμού.

Μιλώντας το Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι αυτό που φαίνεται να συμβαίνει στην Αττική είναι μία σχετικά αργή αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

«Το αντίγραφο του ιού μέσα από τα λύματα δείχνει πόσοι είναι οι φορείς στο λεκανοπέδιο (…) το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνει από την πρώτη εβδομάδα των Χριστουγέννων» είπε. Εξήγησε δε πως η εικόνα που δίνουν τα λύματα προηγείται πάντοτε της εικόνας που αποτυπώνεται στα κρούσματα της καταμέτρησης του ΕΟΔΥ. «Ό,τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα εμείς, θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ολικό lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο. «Αν η επιδημιολογική κατάσταση μας φέρει σε αυτό το σημείο, προφανώς θα το σκεφτούμε» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα εργαλείο το lockdown, αλλά μην ξεχνάμε πως από πίσω βρίσκονται και άνθρωποι, κόσμος που επηρεάζεται. Οπότε θέλει και απαιτεί πολλή σκέψη», διευκρίνισε.

Η βρετανική μετάλλαξη ήδη έχει ενοχοποιηθεί για επιδημιολογικά clusters, στην περίπτωση των μαζικών κρουσμάτων στο γηροκομείο στο Μαρούσι, αλλά και χθες στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, όπου 11 γιατροί εντοπίστηκαν θετικοί. Συνολικά στη χώρα μας από το Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 173 θετικά δείγματα.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η λοίμωξη από μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ακόμα και σε άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Οι επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσον το νέο στέλεχος έχει υψηλότερη μεταδοτικότητά, αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά του έναντι των εμβολίων. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να καλύπτουν τα νέα στελέχη.

Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ευάλωτοι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19. Σημείωσε πως υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή προστασία.

  • Η. Μόσιαλος στην ΕΡΤ: Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτουν και τις μεταλλάξεις

«Δεν είμαστε ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε στο δεύτερο κύμα και παλεύουμε να σταθεροποιηθούμε. Η Ελλάδα μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Μην πάμε λοιπόν ακόμα σε μία συζήτηση για νέα πιο αυστηρά μέτρα. Ο στόχος είναι να μην ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη, αυτό της Βρετανίας και αυτό της Νοτίου Αφρικής. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, είπε σην ΕΡΤ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE”, Ηλίας Μόσιαλος.

πηγη