Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή του φόρου κληρονομιάς – Ανάχωμα επιχειρεί να βάλει στις αποποιήσεις το υπουργείο Οικονομικών

Σε ομιλία της στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υποσχέθηκε την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς σε περισσότερες δόσεις αρχικά για την πρώτη κατηγορία κληρονόμων δηλαδή τα παιδιά που κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία από τους γονείς και για τους συζύγους. Οι αλλαγές στους φόρους μεταβιβάσεων θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Όπως είπε η υπουργός «θα δούμε πρώτα τις αντικειμενικές και στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να δούμε και τις δόσεις τουλάχιστον για την πρώτη κατηγορία του φόρου κληρονομιών, δηλαδή τις κληρονομιές από γονείς σε παιδιά». Βέβαια έσπευσε να προσθέσει ότι «αυτά θα γίνουν αφού τελειώσουμε με την επιτροπεία και ταυτόχρονα υπάρξει και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο».

Σήμερα, ο φόρος κληρονομιάς εξοφλείται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ. Αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.

Καθημερινά στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και τους συγγενείς τους.

Οι φορολογούμενοι υπό το βάρος των φόρων, των χρεών και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις περιουσίες αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά προχωρώντας σε αποποίησή της. Έτσι το Δημόσιο γίνεται…ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Τα τελευταία χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιών αυξήθηκαν κατά περίπου 85%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η κληρονομιά που κάποτε θεωρούνταν, τύχη και εύνοια και μια ενίσχυση για τις επόμενες γενιές, σήμερα έχει αποκτήσει εντελώς το αντίθετο νόημα.

Πολλοί όχι μόνο φοβούνται να κληρονομήσουν αλλά και το απεύχονται αφού οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι αποβιώσαντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι φόροι και οι οφειλές που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για το λόγο αυτό, επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους αλλά και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν για ακίνητα τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να πουλήσουν.

Του Θανάση Παπαδή

newsit.gr