Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Στήριξη έργων αυτοδιοίκησης, νέος εκλογικός νόμος και Πρόεδροι Κοινοτήτων στην ατζέντα συνάντησης Μαντά-Πέτσα

Την έμπρακτη στήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας στα σχέδιά τους για υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους χθες στο Υπουργείο.

Ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον Υπουργό για τα πλάνα που καταρτίζουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας για τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται κάθε περιοχή. Οι ώριμες μελετητικά προτάσεις αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι ώστε το Υπουργείο να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες των Δήμων, κυρίως μέσω παροχής επιπλέον πόρων, αλλά και τεχνικής βοήθειας στην κατάρτιση νέων μελετών, με απώτερο στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας του προγράμματος. Παράλληλα ο κ. Μαντάς ζήτησε από τον Υπουργό να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Δήμων Οιχαλίας, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος (ΔΕΥΑΠΝ), αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που έλαβαν χώρα λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, όπως και να εγκριθεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας που έχει αιτηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πέραν των ανωτέρω, οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τις επιμέρους πτυχές και παραμέτρους του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση που προετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ συμφώνησαν ότι ο προηγούμενος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καταστροφικός για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και δημιούργησε σχεδόν αξεπέραστα προβλήματα σε πολλούς δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τόσο ο κ. Μαντάς όσο και ο κ. Πέτσας στάθηκαν υπέρ της ισχυροποίησης της πλειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα, την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και γενικά την ομαλότητα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, με ταυτόχρονο όμως σεβασμό στη λαϊκή βούληση και ψήφο.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Πέτσα για τον σπουδαίο και σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει μέριμνα στον νέο νόμο ώστε να ενισχυθεί και να στηριχθεί περαιτέρω ο ρόλος τους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, οι Πρόεδροι εκτός από τα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα, είναι και οι άνθρωποι που φροντίζουν και μεριμνούν για την καθημερινότητα και τις ανάγκες πολλών πολιτών, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα χωριά της υπαίθρου, με αποτέλεσμα η παρουσία και η δράση τους να είναι καταλυτική για τη βελτίωση της ζωής πολλών συνανθρώπων μας.