Η απορρόφηση της πρώιμης υπαίθριας ανοιξιάτικης πατάτας στην Πελοπόννησο γίνεται με αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί καταγγέλουν ότι έχουν γίνει μεγάλες εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο και έχουν ρίξει τις τιμές.
Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πατάτες από Ηλεία και Αχαΐα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην αγορά θα επηρεάσει τις τιμές πατάτας και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.
Φέτος η τιμή παραγωγού στην υπαίθρια πατάτα Μεσσηνίας ξεκίνησε από περίπου 50 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια ακολούθησε ελεύθερη πτώση και έφτασε στα 25 το κιλό. Στη συνέχεια μπήκε στην αγορά η Ηλεία και η Αχαΐα και αυξήθηκαν οι ποσότητες με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν στα 12- 15 λεπτά το κιλό, τιμή που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, «εδώ και ένα μήνα οι ελληνικές πατάτες είναι στα αζήτητα. Πρώτη φορά εδώ και χρόνια είχαμε τόσο μεγάλες εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο, μιλάμε για χιλιάδες τόνους. Η ελληνική αγορά γέμισε από εισαγόμενες πατάτες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές που φτάνουν και τα 12 λεπτά. Αυτό όμως που είναι εξοργιστικό για τους αγρότες είναι ότι βλέπουν να μην κερδίζουν οι Έλληνες καταναλωτές γιατί στην αγορά οι τιμές δεν πέφτουν. Θα πρέπει να πάρουν μέτρα οι υπεύθυνοι γιατί η καλλιέργεια με αυτά τα δεδομένα είναι ασύμφορη».
Με αφορμή τις χαμηλές τιμές οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας προχώρησαν και σε διαμαρτυρία, την περασμένη Παρασκευή (22/5), στον Πύργο, τονίζοντας ότι η συνέχιση της καλλιέργειας είναι αδύνατη, αφού το κόστος παραγωγής είναι υψηλό στα 1.000 ευρώ το στρέμμα και η τιμή πώλησης εξευτελιστική. Τα μέλη της ΟΑΣΗ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας) στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους παρέδωσαν υπόμνημα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών. Όπως ανέφεραν «οι αυξημένες εισαγωγές έχουν διαμορφώσει ένα δυσμενές κλίμα για τους Έλληνες πατατοπαραγωγούς, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή στον καταναλωτή κυμαίνεται στα 90 λεπτά. Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών, να τους δώσει φθηνά εφόδια και να σταθεί δίπλα τους όσο διαρκεί η πανδημία και να μην επιτρέπονται οι εισαγωγές προκειμένου να καλύπτεται η Ελληνική αγορά από την εγχώρια παραγωγή».
Παρέμβαση για την ανάγκη μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων πατάτας έκανε με δήλωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας κ. Θ. Βασιλόπουλος. Όπως τόνισε, «πρέπει να μπει ένα τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις της πατάτας μας. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σταματήσει αυτό το κακό. Είναι πλήγμα όχι μόνο για τους παραγωγούς της Ηλείας και ευρύτερα της ζώνης στην Δυτική Ελλάδα αλλά και για την εθνική οικονομία, καθώς τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρων είναι τεράστια».