Με την παγκόσμια οικονομία να ετοιμάζεται να αρρωστήσει βαριά από τον κορονοϊό, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα σενάρια αντιμετώπισης των κινδύνων. Στόχος παραμένει η ανεμπόδιστη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις με τους Θεσμούς. Σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι η εξεύρεση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για μείωση φόρων και εισφορών.
Οι πρώτες ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην Ελληνική Οικονομία αποτυπώθηκαν προ ημερών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και υπουργεία Οικονομικών προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση και να υπολογίσουν ενδεχόμενη ζημιά στην παγκόσμια Οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Θέμα ο έλεγχος της έκθεσης από την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση τους οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών δεν διατυπώνουν σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, θεωρείται δεδομένο ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα εξετάσουν την έκθεση των επικεφαλής των Θεσμών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group στις 5 Μαρτίου, προκειμένου να προετοιμάσουν το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
Ιδιαίτερα σημαντική αναφορικά με τα την τύχη των Ελληνικών αιτημάτων θα είναι και η συνάντηση την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του προγραμματισμένου για τις 9 Μαρτίου Ελληνογερμανικού φόρουμ στο Βερολίνο. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα. Από το μεταναστευτικό, την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και το Ελληνικό αίτημα για την αλλαγή χρήσης των ANFA’s και SMP’s, αλλά και την εξαίρεση ενός ποσού δαπανών ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τα αποτελέσματα των επαφών, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, θα κρίνουν τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, αλλά κυρίως θα κρίνουν την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν προκειμένου να λάβουν τις λάβουν.
https://www.huffingtonpost.gr/