Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Στα χαμηλά παραμένουν οι τιμές ελαιολάδου, η Ιταλία ζητά μέτρα στήριξης από την ΕΕ

Την ανάγκη ενεργοποίησης διαρθρωτικών μέτρων για τον τομέα του ελαιολάδου από την Κομισιόν, ζήτησε επίσημα η ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Τερέζα Μπελάνοβα, κατά την βιντεοδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (29/6/2020).

Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στην ΕΕ δείχνουν ότι παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ειδικότερα στην Ιταλία εμφανίζουν πτώση οι μέσες τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε ποσοστό 44% σε σχέση με πέρσι και ανήλθαν στα 3,40 ευρώ το κιλό στο τέλος Μαΐου.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία είναι στα 2 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας πτώση σε ποσοστό 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Στην Ελλάδα παραμένει η μέση τιμή παραγωγού στα 2 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 25% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα (λαμπάντε). Οι τιμές παραγωγού για αυτή την κατηγορία ελαιολάδου στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στα 1,67 ευρώ το κιλό, την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, έχοντας πτώση σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η διαφορά μεταξύ της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και του εξευγενισμένου στην Ισπανία είναι στα 0,33 ευρώ το κιλό.

Υπάρχει φόβος όμως από την πλευρά των Ισπανών να υπάρξει μεγαλύτερο μπλόκο στις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ, μετά τις απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στα προϊόντα της ΕΕ (οι Ισπανοί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούν να εξάγουν χύμα ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, το οποίο να τυποποιούν εκεί). Αυτή η απειλή ανάγκασε τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που είναι το τελευταίο επί Κροατικής προεδρίας (ακολουθεί η προεδρία της Γερμανίας), να ζητήσει από την Ευρωπαική Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπούν νέοι δασμοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα και ειδικότερα στο ελαιόλαδο.

www.agrotypos.gr