Τετάρτη
13
Νοέμβριος
TOP

Στην Κεντρική Αγορά ο Ηλίας Μαμαλάκης και το WWF

Στην ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, αποσκοπεί η εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Ξακουστή για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ομορφιά και τις παραλίες της, η Καλαμάτα αποτελεί φέτος τον μεγάλο σταθμό για την εκστρατεία “Fish Forward” του WWF στο μεγάλο ταξίδι ευαισθητοποίησης των καταναλωτών γύρω από το πρόβλημα της υπεραλίευσης, που μαστίζει τις θάλασσες. Βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι πως οι υγιείς θάλασσες περνούν από το πιάτο μας, ενώ συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι δεν είναι άλλος από τον Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος στηρίζει ενεργά την προσπάθεια του WWF Ελλάς για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ψαρικά; Τα ψάρια έχουν την εποχή τους σαν τα λαχανικά; Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρώμε γόνο και ποια είναι τα λιγότερο δημοφιλή είδη που μπορούμε να βάλουμε στο μενού μας; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν το WWF Ελλάς και ο Ηλίας Μαμαλάκης το Σάββατο 12 Μαΐου (11 π.μ. με 1 μ.μ.) στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο χώρο των βιολογικών προϊόντων, ενημερώνοντας το κοινό πώς, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές και επιλέγοντας τα ψαρικά με υπεύθυνο τρόπο, όλοι μας μπορούμε να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές και γεμάτες ψάρια. Χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια στέκεται το Fish Guide, ο Οδηγός του WWF για την Υπεύθυνη Κατανάλωση Ψαρικών που δίνει στους καταναλωτές όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν πριν αγοράσουν τα ψαρικά τους, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των θαλασσών μας. Για τα εγχώρια ψαρικά οι συστάσεις του Fish Guide βασίζονται στο μέγεθος και την εποχικότητα, δηλαδή ποιο είναι το ελάχιστο μέγεθος που πρέπει να έχει ένα ψάρι και ποια εποχή μπορούμε να το καταναλώσουμε; Διαθέτοντας αυτές τις πληροφορίες διασφαλίζεται ότι δεν αγοράζει κανείς ποτέ γόνο, δηλαδή νεαρά ψαράκια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν, ή ψάρια κατά την εποχή της αναπαραγωγής τους.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα ψαρικά οι συστάσεις του WWF βασίζονται σε έναν χρωματικό κώδικα, βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία σε έναν πληθυσμό ψαριών και στο περιβάλλον. Με πράσινο χρώμα είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, με μπλε χρώμα τα πιστοποιημένα που επίσης μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, με κίτρινο χρώμα αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε με προσοχή και με κόκκινο χρώμα αυτά που πρέπει να αποφύγουμε. Επίσης, το Fish Guide περιλαμβάνει συνταγές από διάσημους σεφ και φυσικά από τον Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος στηρίζει ενεργά την εκστρατεία του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, καθώς επίσης και εκπαιδευτικά κουίζ και πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι ή τι να προσέχουμε στις ετικέτες. Πρακτικό και εύχρηστο το Fish Guide είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά iOS και Android  (WWF Fish Guide app) με βασικό πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα ημερολόγιο που ενημερώνει ποια είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε κάθε μήνα, ενώ δουλεύει και offline χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.
Το WWF Ελλάς θα βρίσκεται στην Καλαμάτα στις 11 και 12 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Σχολείο Τουρισμού και ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (Γαστροναύτης) για την υπεύθυνη ψαροφαγία.
Η εκδήλωση στην ΚΑΚ γίνεται με την υποστήριξη του Ι.Ι.Ε.Κ «Ορίζων».