Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Στην τροχιά των μεθεόρτιων επιπτώσεων – Κρούσματα σε δομές ηλικιωμένων

Το ενδεχόμενο να βιώσουμε τον εφιάλτη της αναζωπύρωσης του δεύτερου κύματος μετά και τις πάνω από 1730 νέες μολύνσεις το προηγούμενο διήμερο, δεν αποκλείουν οι επιστήμονες.

Συνολικά 1741 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε το προηγούμενο διήμερο ο ΕΟΔΥ, με την επιδημία να μας παρουσιάζει το επιθετικό της πρόσωπο λόγω της χαλαρότητας που επικράτησε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν, και αναμένει περαιτέρω επιδημιολογικά στοιχεία για να μπορέσει να τοποθετηθεί σχετικά με την αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων. Όπως σημειώνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι σίγουρο πως σε κάποιες περιοχές οι οποίες ‘βράζουν”, δεν μπορεί να υπάρχει καμία χαλάρωση.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής η οποία το προηγούμενο διήμερο σημείωσε 695 κρούσματα, ήτοι το 40% του συνόλου. Η εξέλιξη αυτή θωρείται ιδιαίτερα αρνητική και προοιωνίζεται μια άσχημη συνέχεια με περισσότερα κρούσματα. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα πραγματικά ενεργά κρούσματα είναι μερικές χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή χθες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 8 κρούσματα σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νέο Ηράκλειο, οι οποίοι μάλιστα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λαϊκό και Ελπίς. Είναι ιδιαίτερα πιθανό ο αριθμός να αυξηθεί. Επίσης ο ιός εισήλθε και σε γηροκομείο στα Χανιά.

Το γεγονός αυτό δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης σε μία περίοδο που με δυσκολία μειώνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι είναι 399, αριθμός που είχε σημειωθεί και στα μέσα Νοεμβρίου. Η αύξηση των κρουσμάτων υπονομεύει δραματικά τη μείωση των νοσηλειών, καθώς αναμένεται νέα άνοδος εισαγωγών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σχετικά με τις χθεσινές εικόνες όπου πολλοί πιστοί αδιαφόρησαν για τα μέτρα και βρέθηκαν σε εκκλησίες, η επιστημονική κοινότητα αναμένει να δει και αυτό το αποτύπωμα σε περίπου 15 ημέρες. Αν και δεν φάνηκε να επαναλήφθηκαν φαινόμενα όπως στον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη, οι συναθροίσεις αυτές σε συνδυασμό με ότι έχει προηγηθεί, ελλοχεύουν τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί καμία ανακοπή της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης μεταδοτικότητα του ιού, Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,75. Σημειώνεται πως για να βγούμε με βεβαιότητα από το lockdown χρειάζεται να υποχωρήσει κάτω από το 0,5. Ακόμη ο δείκτης αυτός είναι ένας μέσος όρος της χώρας, καθώς ανά περιοχή υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

www.news247.gr