TOP

Στη μέγγενη του lockdown η εστίαση: Πότε θα ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια – Τι εκτιμούν ιδιοκτήτες

Απογοητευμένοι και φοβισμένοι για την τύχη των καταστημάτων τους είναι οι ιδιόκτητες εστιατορίων, καφέ και μπαρ στη Θεσσαλονίκη που θεωρούν ότι το παρατεταμένο lockdown θα αυξήσει τα λουκέτα κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ποιες οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα.

Τραγική χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τους οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη, καθώς, λόγω του κορωνοϊού, δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους και κυρίως υπό ποια μέτρα προστασίας.

Ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», Νίκος Νυφούδης, μιλώντας στο Sputnik, προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο lockdown θα προκαλέσει αύξηση στα λουκέτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η κατάσταση είναι τραγική, με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές και δεν έχουν λειτουργήσει για πάρα πολλούς μήνες. Κάποιες (σ.σ. επιχειρήσεις) τον Μάρτιο θα κλείσουν έναν χρόνο σε αναστολή λειτουργίας» δήλωσε ο κ. Νυφούδης.

Χαρακτήρισε θετικό το μέτρο της πληρωμής των ενοικίων από το κράτος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο επισημαίνοντας όμως ότι «έπρεπε να γίνει νωρίτερα» καθώς οι ιδιοκτήτες με κλειστά τα μαγαζιά πληρώνουν όλους αυτούς τους μήνες χωρίς να έχουν έσοδα.

«Μαύρες» για αύξηση στα λουκέτα

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα λουκέτα θα αυξηθούν το 2021 στον χώρο της εστίασης σε ένα επιπλέον 20%-30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

«Φοβάμαι ότι και στο άνοιγμά τους, τα εστιατόρια, με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται και τις αποστάσεις, λίγα θα μπορέσουν να ανοίξουν. Θα κλείσουν καταστήματα και εικάζω ότι θα είναι ένα επιπλέον ποσοστό 20%-30%» ανέφερε.

Πότε μπορεί να ανοίξει η εστίαση

Ο κ. Νυφούδης δηλώνει αισιόδοξος ως προς το άνοιγμα της εστίασης, που το τοποθετεί χρονικά περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ, όπως είπε, «άλλοι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι θα ανοίξουμε προς τα μέσα ή και τέλη Μαρτίου».

Ο ίδιος πάντως που διατηρεί χώρους εστίασης στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ότι «και να ανοίξει η εστίαση, προσωπικά, το μαγαζί μου θα το ανοίξω Απρίλιο» καθώς, όπως είπε, ο κόσμος «θα φοβάται να μπει σε εσωτερικό καταστήματος».

«Ποιος πελάτης θα έρθει να καθίσει μέσα σε ένα μαγαζί με τον κορονοϊό; Το βλέπαμε και τον περασμένο Σεπτέμβριο που οι πελάτες ήθελαν να κάθονται έξω κι όχι μέσα στο μαγαζί. Επίσης ο κόσμος έχει συνηθίσει να μην βγαίνει και ξέρουμε πολύ καλά ότι η δουλειά μας είναι ψυχολογία. Αυτή τη στιγμή, ούτε εμείς οι ιδιοκτήτες έχουμε ψυχολογία ούτε ο κόσμος. Υπάρχει πολλή απογοήτευση» εξήγησε.

«Εμπαιγμός η επιδότηση για τις θερμάστες»

Ο κ. Νυφούδης αναφέρθηκε και στο μέτρο της κυβέρνησης για την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ των ιδιοκτητών καταστημάτων ώστε να αγοράσουν θερμαντικά σώματα εξωτερικών χώρων, χαρακτηρίζοντάς το «εμπαιγμό».«Καλούμαστε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουμε από την τσέπη μας τις θερμάστρες και μετά να πληρωθούμε την επιδότηση. Γιατί κάποιος να πάει να πληρώσει από την τσέπη του ένα ποσό για κάτι το οποίο σε τελική ανάλυση δεν ξέρει αν θα το χρησιμοποιήσει αφού η εστίαση είναι κλειστή και δεν ξέρει πότε θα ανοίξει; Τι να τις κάνει τις θερμάστρες την άνοιξη;» διερωτάται ο κ. Νυφούδης.

πηγη