Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Στο όριο οι αντοχές και τα αποθέματα της Ελληνικής Οικονομίας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.
Στην καλοσύνη και κυρίως στην ταχύτητα των ξένων ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην δει να αδειάζει πριν την ώρα του το Δημόσιο ταμείο. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στο υπουργείο Οικονομικών, δίνουν καθημερινή μάχη προκειμένου να μην ξεστρατίσει η προσπάθεια και να διατηρηθούν σε επίπεδα ασφαλείας τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η λύση του προβλήματος όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από τους δυσκολότερους παράγοντες είναι το γεγονός ότι η μια συνισταμένη του προβλήματος δεν είναι απλά άγνωστη, αλλά προς το παρόν απουσιάζει.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας η κυβέρνηση βλέπει τις δαπάνες να αυξάνονται την ίδια στιγμή που τα έσοδα έχουν περιοριστεί. Το μείγμα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο αν κανείς αναλογιστεί ότι η κατακόρυφη πτώση των εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έρχεται ως συνέχεια της καθοδικής πορείας που κατέγραφαν οι εισπράξεις φόρων τους τελευταίους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της Κομισιόν δεν είναι και τα πλέον ευχάριστα, καθώς αν και υπάρχει η πρόθεση να τρέξουν οι διαδικασίες, οι αρμόδιες αρχές δέχονται σχετικά αιτήματα σχεδόν από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αποτέλεσμα είναι τα αρμόδια όργανα να μην προλαβαίνουν να επεξεργαστούν τα αιτήματα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα για όλες τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες η εκταμίευση των πολυπόθητων κονδυλίων.

Αποθέματα και αντοχές

Ο λογαριασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ιδιαίτερα βαρύς, χωρίς μάλιστα να μπορεί κάποιος να υπολογίσει με ακρίβεια το ακριβές κόστος. Η πρώτη φάση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί κοστίζει περί τα 7 δισ ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν το μήνα Μάιο και πιθανά τον Ιούνιο. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι πάγιες ανάγκες του κράτους, όπως είναι οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, περί τα 2,5δισ ευρώ κάθε μήνα.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η συμβολή της Ε.Ε θα αγγίξει τουλάχιστον το 50% του συνολικού πακέτου των μέτρων στήριξης που έχει σχεδιάσει αυτή τη στιγμή. Με αυτά τα δεδομένα το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει και τα απαραίτητα διαθέσιμα, αλλά και τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να σχεδιάσει τη γραμμή άμυνας για το επόμενο διάστημα.

Εναλλακτικά σχέδια

Ανάλογα με την πορεία των αγορών, την κλιμάκωση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της οικονομικής το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσει και τις εναλλακτικές πηγές που υπάρχουν προκειμένου να μην σταματήσει η ροή χρήματος προς το ταμείο.

Βασικό στοιχείο προφανώς και είναι το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προκειμένου ιδιώτες και επιχειρήσεις σταδιακά να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν και πάλι τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και με αυτό τον τρόπο να ανακοπεί η καθοδική πορεία των εσόδων. Ωστόσο, στο τραπέζι παραμένει πάντα και το σχέδιο εξόδου στις αγορές για επιπλέον δανεισμό. Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθώντας στενά την πορεία των αγορών και τη στάση των επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσουν στη σωστή κίνηση, την κατάλληλη στιγμή.

https://www.huffingtonpost.gr/