Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Συζητήσεις για την επικαιροποίηση του master plan του λιμανιού

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ευρεία σύσκεψη σχετικά με την επικαιροποίηση του master plan λιμένα Καλαμάτας, έργου που έχει τον τίτλο «Τεχνικές μελέτες των νέων έργων του προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας». Σε αυτήν μετέσχον εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας, ο Δήμαρχος, αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, ο υπεύθυνος ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων και εκπρόσωποι Δημοσίων Υπηρεσιών.
Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας μελετητών γνωστοποίησε προς το Δήμαρχο και όσους μετείχαν στη σύσκεψη ότι η κοινοπραξία οφείλει να καταθέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στις αρχές Μαρτίου 2018, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του λιμένα Καλαμάτας, καθώς και τις απόψεις των φορέων για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προς τους οποίους η κοινοπραξία έχει απευθυνθεί και από πολλούς έχει λάβει απαντήσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης, να συγκαλέσει συνεδρίαση αυτής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, ώστε να ακουστούν οι γνώμες των ενδιαφερομένων και, κατόπιν, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 1ης Μαρτίου 2018, να εκφράσει τη βούλησή του σχετικά με την επικαιροποίηση του master plan.
Στη συνέχεια, οι μελετητές θα προχωρήσουν αφενός στην επικαιροποίηση του εγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας και αφετέρου στην εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης λιμενικών έργων και οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, στη σύνταξη μελέτης ΣΑΥ – ΦΑΥ, στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης, όπως επίσης και στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα μελλοντικά έργα της χερσαίας ζώνης

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ

Από τη μελετητική ομάδα θα εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες για την κατασκευή ή ανακατασκευή λιμενικών έργων όπως ο υπήνεμος μόλος (ανατολικός, στου Κοιλάκου), η κατασκευή θέσεων παραβολής πλοίων στον προσήνεμο μόλο («χιλιόμετρο») και η θωράκιση του τελευταίου εξωτερικά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος, με παρέμβασή του, επεσήμανε πως επιδιώκεται να έχει το λιμάνι της Καλαμάτας χαρακτήρα κυρίως τουριστικό. Κύριος στόχος είναι να φέρνει πλούτο στην πόλη.
Επί τη βάσει όσων είχαν γίνει παραδεκτά το 2012, για την εκπόνηση τότε master plan (του νυν ισχύοντος), θα πρέπει οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (ενιαίο κτίσμα) να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα.
Τα χαρακτηριστικά του προλιμένα δε θα πρέπει να αλλάξουν, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στην πόλη να μη γίνει στον προλιμένα καμία επέμβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία, τόνισε ο Π. Νίκας.
Για τον υπήνεμο (ανατολικό) μόλο θα πρέπει να γίνει ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός.
Οι αποθήκες θα πρέπει να καταργηθούν και να ανεγερθεί νέο κτίσμα για το σκοπό αυτό απέναντι.
Ο Δήμαρχος είπε ότι, στην προοπτική της τουριστικής κατεύθυνσης του λιμανιού, είναι ζητούμενο η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης ώστε να δέχεται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια.
Ακόμη, θα πρέπει να απελευθερωθεί ο χώρος του μεγάλου προβλήτα από Φαρών μέχρι Τσαμαδού (σήμερα είναι κλειστός με κάγκελα), ώστε ολόκληρος ο προβλήτας να είναι ελεύθερος.
Επίσης, θα πρέπει να παραδοθούν στο Δήμο όλοι οι χώροι που δεν είναι αναγκαίοι για λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως η οδός έμπροσθεν του Τελωνείου (συνέχεια της Αναλήψεως), η οδός Ψαρών, καθώς και το πάρκο Λιμενικού.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία – μεταξύ άλλων – αναπτύχθηκαν από το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπλ. Γενικό Διευθυντή του Δήμου Βασίλη Τζαμουράνη οι παρεμβάσεις, στις οποίες αποβλέπει ο Δήμος Καλαμάτας στο λιμένα και τη γύρω περιοχή, περιλαμβανομένων εκείνων του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Επίσης,, προσδιορίσθηκαν οι θέσεις για κρουαζιερόπλοια, φορτηγά πλοία, λάντζες κ.λπ.
Το λόγο έλαβε ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις του, καθώς και αιρετοί του Δήμου, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.ά.