Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Συνέντευξη Χαρίτση στο “Έθνος της Κυριακής” με μήνυμα για την περιφέρεια και τη Μεσσηνία

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και π. Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη.

 

Η ΝΔ, όσο και αν προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει την αντικοινωνική φιλοσοφία του προγράμματός της.

Τι καλύτερο έχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να «κεντρίσει» τους πολίτες;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας πλέον έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία στρώματα, με στοχευμένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Απέναντί του, η ΝΔ αντιπαραβάλλει αυτούσια όλα τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού, τα οποία θέλει να εφαρμόσει με την ορμή του οδοστρωτήρα: την μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την εκχώρηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες ακόμα και την καθιέρωση υποχρεωτικού ιδιωτικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για ακραίες αντιλήψεις, τις οποίες σταδιακά εγκαταλείπει ακόμα και το ΔΝΤ.

Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θέλουν εργασία με αυξημένους μισθούς και ισχυρά δικαιώματα ή εργασία «λάστιχο», αν θέλουν αναβαθμισμένα δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία για όλες και όλους ή μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν. Αν θέλουν αξιοπρεπείς συντάξεις, εγγυημένες από το κράτος ή να εξαρτώνται από την αστάθεια του ιδιωτικού τομέα στα γηρατειά τους. Όσο και αν το προσπαθεί, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την αντικοινωνική φιλοσοφία του προγράμματός της.

Τα ψηφοδέλτιά σας έχουν το συστατικό της ανανέωσης;

Υπάρχει ανανέωση και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ώστε να αντανακλούν όλο το εύρος της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί και κάθε προοδευτικός πολίτης να μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του. Ξέρετε πολλές φορές η λέξη «ανανέωση» εμπεριέχει και το στοιχείο των φρέσκων ιδεών και της σύγχρονης νοοτροπίας… Η ανανέωση των ιδεών και η συστηματική προσπάθεια να κατανοήσουμε έναν δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας Αριστεράς. Θυμίζω ότι το ιστορικό ρεύμα στο οποίο ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται «Ανανεωτική Αριστερά», πρωταγωνίστησε  σε όλα τα σύγχρονα κινήματα  και κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση που ανέλαβε ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

Αν ωστόσο, μιλάμε για ανανέωση και όχι για μετάλλαξη, πρέπει να διατηρείται ένας πυρήνας αξιών και στοχεύσεων που για εμάς δεν είναι άλλος από τον διαρκή αγώνα για έναν πιο δίκαιο και αξιοβίωτο κόσμο.

Η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Γιατί κατεβαίνετε στη Μεσσηνία; 

Επέλεξα να είμαι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής μου, τη Μεσσηνία. Όχι μόνο διότι εκεί μεγάλωσα και διατηρώ ακόμη ισχυρούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς, αλλά κυρίως γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για αυτό και βασική μου έγνοια τόσο στο Υπουργείο Οικονομίας, όσο και στο Εσωτερικών, ήταν να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τους πόρους και τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν και να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, καθώς και να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε η περιφέρεια να σταματήσει να μαραζώνει και οι άνθρωποι της να ζουν με αξιοπρέπεια στις πόλεις και τα χωριά τους.