TOP

«Σφίγγουν» οι ζέστες: Μίνι καύσωνας με 35άρια

Σε άνοδο βρίσκεται ο υδράργυρος στη χώρα μας σηματοδοτώντας τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές θα αγγίξει τους 35 βαθμούς
Κελσίου, με την ατμόσφαιρα να αναμένεται αποπνικτική, καθώς ζέστη θα συνδυαστεί με τοπικές βροχές.
Ειδικότερα σήμερα, περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες
καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η ορατότητα ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά τμήματα, τις πρώτες πρωινές και
νυκτερινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Νησιά Ιονίου,  δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 31 κατά τόπους στα ηπειρωτικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θερμή εισβολή από την Πέμπτη 

Οι θερμές αέριες μάζες θα έχουν την τάση να “ανηφορήσουν” προς την περιοχή μας και να μας επηρεάσουν από την Πέμπτη. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή της εβδομάδας που διανύουμε θα σημειωθούν οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να κρατήσει η ζέστη μέχρι και το Σάββατο, όμως αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτή τη στιγμή.

Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος 

Από την Πέμπτη και έπειτα (για 1 με 2 ημέρες ακόμη δηλαδή), η θερμοκρασία θα ανέλθει σε επίπεδα καθαρά καλοκαιρινά. Έτσι, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 36-37°C και πιθανότατα πολύ τοπικά ακόμη και λίγο παραπάνω.

Σε ποια διαμερίσματα θα σημειωθούν οι 36-37°C

Σε τέτοιου είδους καιρικές μεταβολές, οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές είναι οι εξής ακόλουθες :

– Θεσσαλία (στις εσωτερικές πεδινές περιοχές)
– Κεντροανατολική Στερεά (πεδινές περιοχές της κεντρικής Φθιώτιδας και ένα μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας, με έμφαση στην Κωπαΐδα )
– Ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως στον κάμπο της Αργολίδας δηλαδή περιοχές γύρω από το Ναύπλιο και το Άργος. Επίσης στα πεδινά τμήματα της κεντρονότιας Λακωνίας)
– Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (πεδινές περιοχές της Μεσσηνίας που είναι ευπαθείς στη ζέστη, όπως για παράδειγμα τα Αρφαρά)