Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σχολεία από Φεβρουάριο –Τα σχέδια για Γυμνάσια, Λύκεια και μετακινήσεις από νομό σε νομό

Το σενάριο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια την άλλη Δευτέρα (25 Ιανουαρίου) έχει αποκλειστεί. Όπως και το να μην ανοίξουν τα σχολεία όλα μαζί και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ’ Λυκείου. Την Παρασκευή οι νέες αποφάσεις. «Ο ιός είναι μαζί μας, δεν πρόκειται να μας αφήσει εύκολα» προειδοποιεί η Μαρία Τσολιά.

Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά το άνοιγμα των καταστημάτων (με μοναδικό περιορισμό το δίωρο) θα κρίνει πολλά.

«Ο ιός είναι μαζί μας, δεν πρόκειται να μας αφήσει εύκολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν χαλαρώσουμε λίγο ακόμη και στο σπίτι μας, στην εργασία μας, ο ιός είναι έτοιμος να μας προκαλέσει, να νοσήσουμε» προειδοποίησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης (19.01.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν σηκώνει χαλάρωση αυτή τη στιγμή», σημείωσε και αναφερόμενη στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είπε ότι «το να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνία και των παιδιών είναι σοβαρό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν. Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία – δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία την άλλη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, απομακρύνεται και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να γυρίσουν στα θρανία τους την 1η Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η σκέψη για την ώρα τουλάχιστον. Εκείνο που έχει αποκλειστεί είναι να ξεκινήσουν δια ζώσης μαθήματα μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, που με τη χώρα (τυπικά) σε κατάσταση lockdown, απαγορεύονται. Και αυτό θα συζητηθεί στην Επιτροπή τις επόμενες μέρες. Η Μαρία Τσολιά, πάντως, συνέστησε υπομονή. «Έχουν δίκιο όλοι οι άνθρωποι αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα, θα τα συζητήσουμε, εξαρτάται πως θα πάνε τα πράγματα. Αν κάνουμε ανοίγματα πολλά μαζί θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις πάλι», τόνισε με νόημα.

Σε ερώτηση για το γεγονός πως η Γερμανία εξετάζει πιο αυστηρά μέτρα, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι αν μια τέτοια χώρα, με τόσες κλίνες ΜΕΘ «φτάνει σε αυτή την κατάσταση», τότε εδώ «αν αρχίσουμε να συνωστιζόμαστε μέσα στα καταστήματα χωρίς προφυλάξεις, θα είναι επικίνδυνο». Επανέλαβε δε ότι «η λοίμωξη καιροφυλακτεί ανά πάσα στιγμή» αναφερόμενη στα παράπονα πολιτών για ένα άτομο ανά ταξί. «Είναι ένας πολύ μικρός χώρος, αν μπω στο ίδιο ταξί με κάποιον άγνωστο υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί η λοίμωξη», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι σκέψη είναι να ανοίξουν κι αυτά από την 1η Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται και η 25η Ιανουαρίου. Αν ανοίξουν και παραμείνει η απαγόρευση από νομό σε νομό, σκέψη είναι να μετακινούνται στα χιονοδρομικά οι πολίτες με την επίδειξη της απόδειξης κράτησης.

Αφού ληφθούν οι αποφάσεις για σχολεία, χιονοδρομικά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την εστίαση. Η οποία θα ανοίξει από… έξω προς τα μέσα.

www.newsit.gr