TOP

“Σύνταγμα και Πανδημία” – Πόσο… αλλάζουν όλα γύρω; Οι απαντήσεις σε ένα ξεχωριστό βιβλίο (video)

Μπαμπά, πόσο ίδια θα είναι πια τα πράγματα; Στέκεται ο μικρός στο παράθυρο και μονολογεί, με τα χνώτα να σχηματίζουν στο τζάμι την έκφραση της αγωνίας. Στον καθρέπτη της πραγματικότητας που αρχικά νοτίζει και μετέπειτα καθαρίζει αργά, τότε διακρίνει κανείς να αντανακλάται το περιεχόμενο όχι απλά μιας παρατήρησης ενός παιδιού αλλά μιας αλλαγής που περιλαμβάνει και αναλαμβάνει ένα κόστος. Γιατί καμία επόμενη μέρα δεν ανα-καλύφθηκε χωρίς εκείνα τα ερωτήματα, που θα μας οδηγήσουν στις απαντήσεις.

Πόσο έχουμε αντιληφθεί τι σηματοδότησε και σηματοδοτεί η πανδημία, όχι μόνο στην καθημερινότητα μας με τις συνέπειες που επέφερε και συνεχίζει να δημιουργεί, αλλά στη βάση των θεσμών, του ίδιους του Συντάγματος, των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας, καθώς και στη σχέση κράτους με την παγκοσμιοποίηση και την Ε.Ε.; Δύσκολο να επιχειρήσει κανείς να βρει απαντήσεις γιατί η διαδρομή αυτή είναι… περίεργη και ευμετάβλητη, αλλά έχει υπο-δείγματα.

Μια τέτοια, λοιπόν, διαδρομή από την αφετηρία του ερωτήματος, στον σταθμό του προβληματισμού και στο τερματικό της απάντησης καλείται να διανύσει κανείς στις σελίδες του βιβλίου “Η «επόμενη μέρα» του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού – Ερμηνευτικοί (ανα)στοχασμοί μετά την πανδημία” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση» , με τον δρ. Συνταγματικού Δικαίου Απόστολο Παπατόλια να την διανύει δίνοντας ουσιαστικές ερμηνείες – μακριά από τη λαγνεία… της θεωρίας – στην πραγματικότητα της «επόμενης μέρας» και σε ερωτήματα όπως αυτά διατυπώνονται και στην παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις στον ιστότοπο (δείτε εδώ). Ερωτήματα που αναπτύσσονται στο δημόσιο διάλογο και… προκαλούν.

Διαταράχθηκε το Σύνταγμα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα δικαιώματα και τη λειτουργία της δημοκρατίας; Επηρεάστηκε η αυτονομία της πολιτικής από την κυριαρχία των «ειδικών»; Πώς αντιμετωπίζεται η διεύρυνση των ανισοτήτων και πώς διατυπώνονται τα πολιτικά διλήμματα σε εποχές πανδημίας; Υποχωρεί πράγματι η παγκοσμιοποίηση και επιστρέφουν δυναμικά τα κυρίαρχα Εθνικά Κράτη; Επανέρχεται στο προσκήνιο ο παραδοσιακός κεϋνσιανισμός ή μήπως αναδύεται ένας παρεμβατισμός «νέου τύπου»; Πώς αξιολογείται η παρεμβατική δράση της ΕΕ και με ποιο τρόπο η αντιμετώπιση της κρίσης διέρχεται από την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης;

Οι απαντήσεις στο βιβλίο, αλλά και σε μια ξεχωριστή συζήτηση που οργανώθηκε χθες από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, τον Όμιλο «Αριστόβουλος Μάνεσης», τις εκδόσεις Παπαζήση, τις εκδόσεις Ευρασία με θέμα: «Σύνταγμα και Πανδημία», την οποία και μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Συμμετείχαν οι:

Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ (συγγφ. βιβλίου Συνταγματικός μιθριδατισμός. Οι ατομικές ελευθερίες σε καιρούς πανδημίας, εκδ. Ευρασία)

Απόστολος Παπατόλιας, δρ. Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος ΑΣΕΠ (συγγρφ. βιβλίου Η «επόμενη μέρα» του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού. Ερμηνευτικοί (ανα)στοχασμοί μετά την πανδημία, εκδ. Παπαζήση)

Ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις από την:

Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Γιώργος Καραβοκύρης, επικ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Αλιβιζάτος ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, τ. πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης».