Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Με πολλά χρόνια καθυστέρηση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε να βάλει τέλος στο θέατρο του παραλόγου με τα χρέη έως… 1 ευρώ που κρατούν ανοιχτές τις “καρτέλες” σε περίπου 400.000 φορολογούμενους.

Ο αριθμός των “οφειλετών” αυτών αντιστοιχεί στο 10,41% του συνόλου των οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης (που φτάνουν τα 4 εκατομμύρια).

Για καθαρά λογιστικούς λόγους οι οφειλές αυτού του τόσο χαμηλού ύψους δεν διαγράφονται από τα πληροφοριακά συστήματα του ΤΑΧΙSnet. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μεν ότι ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, όμως αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας.

Ομως, με μια νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή προβλέπεται η διαγραφή για βασική οφειλή που δεν υπερβαίνει το ποσό του 1 ευρώ. Η εφαρμογή της σχετικής απόφασης ξεκινά στις 8 Ιουνίου.

Προσοχή όμως: Σύμφωνα με την απόφαση “εξαιρούνται οι οφειλές στις Δ.Ο.Υ. και στα Ελεγκτικά Κέντρα που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης η οποία, κατά τη χρονική στιγμή που διενεργείται η διαγραφή, είναι σε ισχύ”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση έχει υπόλοιπο έως 99 σεντς (που πιθανώς το αγνοεί) θα πρέπει να το αποπληρώσει πλήρως καθώς δεν θα διαγραφεί αυτόματα.

Θεωρητικά, εάν αυτό το πολύ μικρό χρέος δεν τακτοποιηθεί, τότε μπορεί να επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας ή (σε ακραία περίπτωση) να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις των 400.000 φορολογουμένων, με κάτω του 1 ευρώ χρέη προέκυψαν εκ των υστέρων εξαιτίας ελλιπών πληρωμών που πραγματοποίησαν, άθελά τους ορισμένες φορές, οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται ότι οι «οφειλέτες» αυτοί μπορούν να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι το εν λόγω αποδεικτικό, το οποίο απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, δεν χορηγείται μόνο εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.

Συνεπώς, η ύπαρξη των πολύ μικρών αυτών οφειλών δεν αποτελεί γι’ αυτούς εμπόδιο να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή άλλου είδους μεταβιβάσεις ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση του συγκεκριμένου αποδεικτικού.

www.newmoney.gr