Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τίτλοι τέλους για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Διάδοχο μέτρο η «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού»

Πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να κάνουν την αίτηση για να τους χορηγηθεί η ενίσχυση για τον 7ο και τελευταίο κύκλο της Επιστρεπτέας.

Με την καταβολή των τελευταίων ποσών από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 κλείνει και ένας κύκλος μιας μορφής ενισχύσεων που υιοθετήθηκε στις αρχές της πανδημίας και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα.

Το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας διαδέχεται η «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», που είναι ένα στοχευμένο μέτρο και αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κλειστές τον Απρίλιο.

Παράλληλα εξετάζεται το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοστεί και για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Μάιο.  Η πλατφόρμα για την υποβολής αιτήσεων στην ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα μοιράσει 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 ευρώ αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες με τις πρώτες πληρωμές να προγραμματίζονται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτό το νέο μέτρο στήριξης αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2. 000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4. 000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

www.newsit.gr