Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Τί απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Janusz Wojciechowski, με επιστολή  του προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τοποθετείται επί του ζητήματος του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, απαντώντας στην υπ’ αριθμ. Πρωτ: 44446/27.05.21 επιστολή του Δημάρχου, μέσω της οποίας είχε γνωστοποιηθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και στον Περιφερειάρχη, η  καταγγελία φορέων του πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας, την οποία συνυπέγραφαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που είχαν προβεί στην καταγγελία, ζητείτο να υπάρξει ενεργή παρέμβαση της Ε.Ε. ως θεματοφύλακας των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

“Σεβόμενοι τα δικαιώματα και των δύο φορέων που εμπορεύονται προϊόντα που έχουν οριστεί ως ΠΟΠ και τις συγκεκριμένες ποικιλίες, η ΕΕ έχει ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ονομασία της ποικιλίας όπου ένας παρόμοιος ή πανομοιότυπος όρος καταχωρείται ως ΠΟΠ. Συνοπτικά, η καταχώρηση του ΠΟΠ που περιέχει ή περιλαμβάνει ένα όνομα ποικιλίας δεν εμποδίζει τη χρήση του όρου ποικιλίας υπό την προϋπόθεση: (α) το προϊόν να προέρχεται από την ποικιλία (β) οι καταναλωτές να μην παραπλανούνται γ) η χρήση να μην συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και (δ) η χρήση να μην εκμεταλλεύεται τη φήμη του ΠΟΠ.

Επιπλέον, μόνο το ΠΟΠ μπορεί να περιγραφεί με το συγκεκριμένο καταχωρημένο όνομα “Ελιά Καλαμάτας /Ελιά Καλαμάτας “και συνοδεύεται από το επίσημο λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να προσδιορίζουν το προϊόν προέλευσης ΠΟΠ στην αγορά” αναφέρει μεταξύ άλλων η η επιστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου Janusz Wojciechowski, την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η εξέλιξη του θέματος θα τεθεί σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς της Μεσσηνίας προκειμένου να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα, καθώς από την απάντηση του Επιτρόπου γίνεται σαφές ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις τόσο του 2016, όσο και του 2018 για το ζήτημα αυτό, πέραν της σύγχυσης  που έχουν προκαλέσει, αφήνουν περιθώρια ελεύθερης χρήσης του όρου «Καλαμάτα» από Τρίτες χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του εμβληματικού εθνικού προϊόντος μας.